NA24.no

Gasser opp øl med CO2

Sist oppdatert:
De friske boblene i Coca-Cola og Carlsberg kommer fra fabrikkutslipp.

Karbondioksid er ikke bare farlig. Faktisk drikker de fleste av oss CO2 nesten daglig. Både brus og øl er pumpet boblende og friske med gass som stammer fra utslipp.

NA24 - din næringslivsavis

Yara behandler og selger videre 7,5 prosent av karbondioksiden som slippes ut gjennom kunstgjødselproduksjonen. Mesteparten av disse utslippene blir faktisk til de sprudlende boblene i mineralvann.

CO2s «snille side»
- Det er en vennlig side av det. CO2 er overhodet ikke bare skadelig, det er faktisk en naturlig og vital del av økosystemet vårt og et produkt av pusten fra mennesker og dyr. Men vi møter en massiv mediehype om hvor skadelig CO2 er som en drivhusgass, sier industriell markeds- og informasjonssjef Véronique Revoy i Yara International til NA24.

Hun forsikrer alle om det går fint å drikke denne gassen i brus.

- Det er overhodet ikke skadelig, det er ikke farlig. CO2 har et dårlig image, men det er faktisk registrert som en mattilsetning med registreringsnummer E-290. Du finner det på merkingen til mineralvann og uten det ville ikke disse drikkene vært like boblende og forfriskende, sier Revoy.

Det er andre gasser der ute som er mye farligere, og sammenliknet med disse er CO2 en fin liten gass.

Yara er en av Norges miljøverstinger ved å slippe ut 2,6 millioner tonn CO2 i året i Norge. Globalt slipper Yara ut 20 millioner tonn CO2. I Norge slippes det ut 54 millioner tonn CO2 totalt.

Gjenbruk av gass
Yara satser blant annet på gjenbruk av denne gassen nettopp i mineralvann, men også som tørris som kjøler ned flymat, i kjøleskap og som industrigass.

CO2 blir farlig når det blir overforbruk av fossile brensler og massiv avskoging. Tre fjerdedeler av utslippene kommer fra fossile brensler brukt i bensin, oppvarming av hus, oljeproduksjon og annen industri. Karbondioksid er en viktig del av økosystemet vårt og karbondioksid. Uten denne gassen i atmosfæren ville temperaturen på jorden vært i snitt minus 18 grader celsius.

FN-rapporten om klimaendringer beviser at klimaendringene i stor grad skyldes CO2-utslipp. Forskerne mener også at utslipp på og over dagens nivåer vil endre dagens klima mye raskere enn hittil.

- Grønnsvasker seg
Men det finnes altså «snill» og ren CO2 som kan brukes som et alternativ til giftige kjemiske produkter. I ren form som gass, iskald væske eller solid is har CO2 spesielle egenskaper. Det er denne som Yara bruker kommersielt. I Europa kommer 0,01 prosent av de menneskeskapte utslippene fra kommersiell CO2.

Yara selv mener de er mellom 10 og 20 prosent mer effektive enn andre, når man vurderer utslipp i forhold til produksjon, og gjennom en storslått annonsekampanje forteller kunstgjødselgiganten hvor grønn bedriften er.

- Dette er ren grønnvasking fra Yaras side. Det er ingenting av det Yara gjør selv som fører til mindre CO2-utslipp, sier Arild Hermstad, sjef for Framtiden i våre hender til NA24.

- Vi trenger ikke mer Yara-basert jordbruk dersom vi skal løse klimaproblemer. Vi trenger mindre jordbruk basert på kunstgjødsel, sier Hermstad.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere