*Nettavisen* Økonomi.

Gassgiganter i krisemøte

Kaos i Europas gassmarked - bitende kulde gjør situasjonen alvorlig.

08.01.09 11:27

I natt møttes toppsjefene i russiske Gazprom og ukrainske Naftogaz i et innledende møte om gasskrigen mellom de to landene.

NA24 – din næringslivsavis

Den bitre striden mellom de to landene har skapt kaos i Europas gassmarked i en tid der bitende kulde i flere land gjør situasjonen svært alvorlig.

Toppmøte i dag
Begge toppsjefene, Alexei Milier i Gazprom og Oleh Dubina i Naftogaz møtes i Brussel senere i dag for å prøve å løse den omfattende gasskrisen som har rammet store deler av Sentral- og Øst-Europa etter at Russland skrudde av gassen som går gjennom Ukraina. Ungarn og Slovakia er de to landene som er hardest rammet av forsyningsstoppen.

Begge parter skylder på hverandre om hvem som har ansvaret for avstengningen av gasstilførselen. Gasskonflikten har ført til at prisene har økt med 20 prosent i Storbritannia.

- Må komme til enighet
- Partene bør komme til enighet ganske snart. Følgende er for alvorlig og partenes forhandlingsposisjon er ikke sterk nok. En avtale kan komme på plass fra midten av måneden, sier senioranalytiker Christian Kleindienst ved UniCredit SpA i München til Bloomberg.

Russland troverdighet som en stabil energileverandør er sterkt truet etter at gassleveransene til Europa svikter for andre gang på tre år. Bakgrunnen for konflikten er at Russland vil at transittlandet Ukraina skal betale opp mot normal markedspris for gassen landet mottar fra sin storebror i øst. Ukraina på sin side mener Russland ikke har betalt nok for å få transportert gassen gjennom Ukraina.

Store økonomiske problemer
I tillegg kommer det kraftige fallet i energiprisene som er svært alvorlig for Russland som sliter med sviktende statsfinanser på grunn av prisfallet på olje og gass. Den økonomiske situasjonen i Ukraina er enda verre. Landet måtte få et kriselån fra det internasjonale pengefondet på 16,4 milliarder dollar.

Det er Tsjekkia som har formannskapet i EU og landet har innkalt de to gassgigantene til dagens møte i Brussel.

- Det er et visst lys i enden av tunnelen i en ellers svært komplisert bilateral situasjon, uttalte den tsjekkiske statsministeren Mirek Topolanek i går, ifølge Bloomberg.

Kraftige kutt
I går leverte Gazprom rundt 170 millioner kubikkmeter gass til Europa, mot en normal daglig leveranse som ligger på mellom 420 og 450 millioner kubikkmeter.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.