NA24.no

Gassuro kan gi høyere priser og frykt for leveringssvikt

Russland begrenset mandag tilførselen av gass til Ukraina. Det kan få følger også for andre europeiske land.
Russland begrenset mandag tilførselen av gass til Ukraina. Det kan få følger også for andre europeiske land. Foto: Gleb Garanich (Reuters / NTB Scanpix)
Sist oppdatert:
Russlands begrensninger i tilførselen av gass til Ukraina kan føre til at prisene øker og frykten for leveringssikkerheten blusser opp igjen, tror eksperter.

– Et slikt avbrudd vil kunne skape uro i markedet og frykt for leveringssikkerheten, sier LO-økonom Eystein Gjelsvik til NTB.

Han er likevel usikker på om dette avbruddet vil få noen særlig betydning nå midt på sommeren. Gasslagrene i Europa er velfylte, og sommeren er ikke høysesong for fyring.

Mandag blusset den gamle konflikten opp igjen for fullt. Da reduserte den russiske statsgiganten Gazprom tilførselen av gass til Ukraina fordi ukrainske myndigheter ikke betalte sin gassgjeld i tide.

Fakta: Fakta om gass-striden mellom Russland og Ukraina

Klikk for å åpne faktaboksen
 

* Mandag utløp fristen Russland hadde gitt Ukraina for å betale en regning på 11,7 milliarder kroner for levert gass. Russland mener Ukraina skylder totalt rundt 25 millioner kroner.

* Russland skrur dermed av gasstilførselen til Ukraina. Det russiske selskapet Gazprom vil heretter bare levere gass mot forhåndsbetaling.

* En rekke europeiske land får også russisk gass via rørledninger gjennom Ukraina Gazprom sier at de vil fortsette å levere gassen disse landene har betalt for og forventer at Ukraina ikke tapper ledningene. Tappet gass vil ikke bli erstattet av russerne, sier selskapet.

* Ledelsen i Kiev anklager Russland for å bruke gassleveransene som politisk våpen i den pågående striden mellom de to statene. Russland har satt opp gassprisen ukrainerne må betale opp og ned i takt med endringer i de politiske forholdene mellom statene.

* Også i 2009 førte politisk uenighet mellom Russland og Ukraina til at russerne stoppet gassforsyningene, noe som skapte store problemer lenger vest i Europa.

* Denne gangen har EU-landene større gasslagre å tære på. Landene har også arbeidet for å minske sin avhengighet av russisk gass. (©NTB)

Det skjer samtidig med at Ukraina opplever en borgerkrigslignende tilstand øst i landet, hvor prorussiske krefter kjemper mot ukrainske styrker.

– Kan styrke Norge

Energikonflikten kan også forstyrre gasstilførselen til resten av Europa. Det er en vedvarende alvorlig problemstilling for Europas gassforsyning at Russland mener Ukraina ikke betaler nok for gassen, påpeker Gjelsvik.

– Det gjør det aktuelt med andre leverandører for europeiske gasskjøpere. Isolert sett styrker det Norge som leverandør, men det kan samtidig være negativt for å velge gass som energikilde, sier han.


– Samtidig har Russland veldig sterke interesser i ikke å ramme Europa som tredjepart. Russland vil derfor anstrenge seg for å løse konflikten, sier LO-økonomen.

Norge og Russland har begge en 25 prosents andel av gasseksporten til EU.

Tror prisen øker

Også Thina Margrethe Saltvedt i Nordea Markets peker på at «Russland vil være avhengig av EU i lang tid fremover». Men hun tror den siste omdreiningen kan gi høyere priser på nivå med da Russland annekterte den ukrainske Krim-halvøya i midten av mars.

– Sjokkeffekten var nok større da enn nå, men gassprisen kan gå 10 prosent. Dette vil være knyttet til bekymringen rundt hvor lenge konflikten vil vare, sier senioranalytikeren til E24.

Saltvedt tror imidlertid ikke leveringsstoppen vil vare særlig lenge.

Også avdelingsleder Indra Øverland ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) tror den siste oppblussingen kan føre til prisøkning.

– Det vil nok drive opp prisene på gass i Europa, og det vil forsterke EU-landenes arbeid for å bli mer uavhengig av russisk gass, sier han til E24. (©NTB)


Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere