NA24.no

Gates ga gass på børsen

Bill Gates snakker på 2006 Technet Innovation Summit på Stanford.
Bill Gates snakker på 2006 Technet Innovation Summit på Stanford. (Scanpix/Reuters)
Sist oppdatert:
Microsofts oppkjøp av Fast stjal showet på Oslo Børs

Det var full fart på Oslo Børs tirsdag. Hovedindeksen ble løftet 2,16 prosent til 477,84 poeng. De tre foregående dagene har vært preget av et bredt børsfall. Hovedsakelig har fallet kommet mot slutten av dagen, etter at børsene i USA har åpnet. Fraværet av svake makrotall ble tatt godt imot av investorene.

NA24 - din næringslivsavis

Oljeprisen spilte også en viktig rolle, og bidro til børsløftet.

Microsoft sluker Fast
Det meste dreide seg likevel om Fast. Verdens største programvareselskap Microsoft er villig til å betale 6,6 milliarder kroner for Fast og det medførte at Fast-aksjen steg 40,82 prosent til 18,80 kroner. Det er like under budet fra Fast på 19 kroner. Allerede har aksjonærer som sitter på 37 prosent av aksjene akseptert tilbudet fra Microsoft som også kjøpte aksjer i markedet.

Orkla har i likhet med en rekke andre av de største aksjonærene vært med på sluttfasen i salgsprosessen. Fredag ble de orientert om det forestående oppkjøpet til Microsoft, og de var fornøyd med prisen. Det er flere som trekker frem at prisen er grei.

- Dette er en «fair» pris, sier styremedlem Robert Keith og aksjonær til NA24 og påpeker at Fast ikke ble solgt billig.

- Vi har hatt et kursmål på 17 kroner og kjøpsanbefaling, sier analytiker Thomas Lie i Handelsbanken til NA24.

Analytikeren er blant få som har vært positive til Fast, og har ligget inne med det høyeste kursmålet. Resten av markedet har vært langt mer negative. Det har også kursutviklingen i aksjen vist. Spekulasjoner om at det ville komme et oppkjøp har svirret i markedet i langt tid.

- Microsoft er blant de aktørene som har vært aktuelle veldig lenge, sier Lie til NA24.

Oppgang i oljemarkedet
Oljeprisen fikk seg også et klart løft i et generelt sterkt råvaremarked. Nordsjøkontraktene for februar steg 1,76 prosent til 96,05 dollar fatet. Det gjorde at StatoilHydro ble sendt opp 2,84 prosent til 166,50 kroner. Den norske oljekjempen avholder en kapitalmarkedsdag i London onsdag. Der vil oljeselskapet fortelle litt om forventningene og utsiktene fremover til fremmøtte investorer og analytikere.

Yara steg 2,77 prosent til 278,50 kroner, men var tidligere på dagen oppe i 284,50 kroner. Det er ny toppnotering for aksjen og verdsetter selskapet til nærmere 83 milliarder kroner. Så langt i år har verdien steget med 10,74 prosent og på ett år er selskapet doblet i markedsverdi.

Flere av storvekterne var også i skuddet. Telenor steg 3,19 prosent til 129,50 kroner, mens SeaDrill steg 3,47 prosent til 134,25 kroner.

Storkontrakt til SeaBird
Markedet virket ikke skremt av resultatvarselet fra seismikkselskapet Seabird Exploration. Aksjen steg 11,98 prosent til 24,30 kroner. Selv om de ikke klarer å innfri egne forventninger bar det altså oppover for aksjen. Meldingen om at de har inngått to avtaler med det indiske selskapet Oil and Natural Gas Corporation Limited til en samlet verdi på rundt 100 millioner dollar bidro sterkt til oppgangen.

Domstein fulgte etter med en oppgang på 11,53 prosent til 4,74 kroner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere