*Nettavisen* Økonomi.

Gates’ mørke hemmelighet

Verdens største veldedighetsfond har en svært mørk side.

06.01.07 20:03

I Ebocha i Nigeria sitter 14 måneder gamle Justice Eta med fingeren utstrakt. Han får en polio og meslingvaksine. Vaksinasjonen er betalt av Bill & Melinda Gates Foundation, verdens største veldedige fond.

Men polio og meslinger er ikke Justices eneste bekymring. Den lille gutten har hatt pustebesvær nesten siden fødselen. Et oljeraffineri like i nærheten får skylda. Raffineriet, som spyr ut sort røyk og ild fra høye tårn, eies av den italienske oljegiganten Eni. Blant investorene er Bill & Melinda Gates Foundation.

Er alle røykere
I Ebocha er det mange slike raffinerier, og ifølge en lokal lege har utslippene fra Enis og andre raffinerier og fabrikker ført til en epidemi av bronkitt blant voksne, og astma og synsforstyrrelser hos barn, skriver Los Angles Times.

- Vi er alle røykere her, men uten sigaretter, sier legen Elekwachi Okey.

Bill & Melinda Gates Foundation har i motsetning til det norske oljefondet så godt som ingen etiske retningslinjer for hvordan fondets penger skal investeres. De eneste som ikke får være med i porteføljen er tobakksprodusenter.

Bare ett mål
Ifølge Monica Harrington, senior policy-rådgiver i fondet, har fondets investorer bare ett mål: «utbytte som vil kunne finansiere fondets arbeid og bevilgninger.» Bill og Melinda Gates krever at de som styrer fondet har en svært mangfoldig portefølje, men kommer ikke med noen spesifikke direktiver.

Los Angles Times har i en dyptgående artikkel lørdag belyst flere sider ved fondets investeringer. Avisen har funnet at fondet har eierinteresser i mange selskaper med svært slett moral. Fondet har blant annet store eierandeler i selskaper som er blant de verste forurenserne i USA og Canada, som ConocoPhillips, Dow Chemical Co. og Tyco International.

De eier også andeler av legemiddelprodusenter som setter prisen på aids-medisiner så høyt at de er for dyre for de pasientene fondet prøver å hjelpe.

55 mørke milliarder
Ifølge data Los Angeles Times har innhentet er minst 55 milliarder kroner av fondets midler investert i selskaper som står i direkte motsetning til fondets veldedige idé.

I Gates-fondet er det opprettet en brannmur mellom investeringsdelen og den utøvende delen. Fondets formål skal ikke påvirke investorenes prioriteringer.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.