*Nettavisen* Økonomi.

Gav blaffen i rekordsvake tall

Oslo Børs ignorerte elendige tall fra USA og fallende børser i Europa og snudde nedgang til oppgang.

24.02.09 18:09

Hovedindeksen på Oslo Børs steg tirsdag 0,50 prosent til 209,38 til tross for en rekke svake nyheter.

NA24 - din næringslivsavis

Det som kom av nyheter fra USA utover dagen var nemlig i hovedsak negativt. Boligstatistikken viste at prisene har falt 18,5 prosent det siste året, mens fallet var ventet å bli 18,2 prosent. Fallet er det største noensinne, og i enkelte områder har prisene falt med over 30 prosent det siste året.

Les mer: Rekordfall i boligprisene

Samtidig endte forbrukertillittallene på et historisk lavt nivå. Forbrukersentimentet falt fra 37,4 i januar til 25,0 i februar. Økonomene ventet ifølge Marketwatch at undersøkelsen ville havne på 35,0.

Les mer: Nye elendige USA-tall

Forhold som preget Oslo Børs var blant annet oljeprisen. Prisen for et fat nordsjøolje lå lenge an til å stige i påvente av oljelagertallene som slippes onsdag, men like etter at børsen stengte var oppgangen smuldret bort og oljeprisen lå flatt i forhold til i går. Siste omsetning er på 41,02 dollar per fat.

StatoilHydro-aksjen faller 0,96 prosent til 113 kroner.

Følg oljeprisen og andre råvarer her

Cruiserederiet RCCL ble dagens vinner med en oppgang på hele 17,57 prosent. Oppgangen kom etter at selskapet gjentar guidingen de kom med for en knapp måned siden. Både analytikere og investorer liker åpenbart dette, og aksjekursen la på seg nesten 7 kroner og endte på 45,50 kroner. Omsetningen i aksjen var på 69 millioner.

Fusjonsrykter i REC
Også solselskapet REC var i vinden i dag. Aksjen steg 8,97 prosent på rykter om fusjon med Q-Cells. Overfor NA24 tilbakeviste visekonsernsjefen i REC ryktene

- Vi har ingen kjennskap til dette, men registrer at disse ryktene går, sier visekonsernsjef John Andersen Jr. i REC til NA24.

Han viste også til at dette ikke er første gang ryktene rundt en eventuell sammenslåing med Q-Cells går.

Q-Cells eier rundt 17,2 prosent av REC, mens Orkla kontrollerer like under 40 prosent. En talsperson for Q-Cells uttalte til Reuters at de ikke kommenterer rykter i markedet.

Røkke kan smile
Også Kjell Inge Røkke kan smile bredt etter at Aker Solutions leverte sitt resultat for fjerde kvartal. Selskapet slo forventningene i markedet og opprettholder synet om at 2009 skal bli bedre enn 2008 basert på driftsresultat før avskrivninger (EBITDA).

Les mer: Røkkes menn sterkere enn ventet

Selv om selskapet betaler mindre utbytte enn hva analytikerne hadde forventet, ble aksjen sendt opp på Oslo Børs. Kursen hoppet 9,22 prosent til 35,55 kroner.

Her kan du se TV2 Nyhetskanalens intervju med konsernsjef Simen Lieungh i Aker Solutions.

288937

Bunnfiske i USA
I USA er bankaksjene i vinden også i dag. Før åpning steg JP Morgan 5,1 prosent etter at Citigroup har hevet sine estimater for første kvartal på storbanken. JP Morgan & Chase varslet etter børsslutt mandag at de kutter dividendeutbetalingen med 87 prosent og varslet at konsernet har drevet lønnsomt i første kvartal så langt.

Også andre bankaksjer steg i førhandelen. Bank of America steg 2,3 prosent mens Citigroup steg 5,6 prosent.

- Det er investorer som er på jakt etter billige aksjer som sørger for en liten oppturetter gårsdagens bratte fall. Men vi er i et teknisk brudd. Markedet er fullt av frykt og den nedadgående trenden er fortsatt ikke brutt, sier sjeføkonom Peter Cardillo ved Avalon Partners i New York til Reuters.

Klokken 17.45 stiger Dow Jones 0,76 prosent, Nasdaq stiger 1,13 prosent og den brede S&P 500 stiger 0,98 prosent.

Amerikanske børser klarte ikke å få europeiske børser over på plussiden, og både i Frankfurt, London og Paris endte det i rødt.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.