NA24.no

Foto: Scanpix/Reuters

Gaza angrepet i natt

Sist oppdatert:
Store israelske bakkestyrker gikk i natt til angrep på Gaza.

Store deler av Gaza er uten strøm etter at israleske bombefly bombet en kraftstasjon. Vannpumpene i området går på strøm, så Gazas befolkning er trolig uten vanntilførsel, melder AP.

I tillegg til kraftstasjonen, ble flere sentrale broer i området bombet sent tirsdag kveld. En av broene som ble ødelagt ligger i sentrale Gaza, mens en annen er i nærheten av byen Deir al-Balah. En tredje bro ligger i den sørlige delen av Gaza.

Det er ikke meldt om drepte eller skadde.

Inn i flyktningleir
Israelske styrker har ifølge BBC inntatt posisjoner nær Rafah, en by og flyktningleir sør i Gaza nær grensen til Egypt. De israelske soldatene har ikke gått inn i selve Rafah, men har slått leir i jordbruksområder utenfor byen.

Det er nå mindre enn et år siden Israel trakk sine soldater og flere tusen bosettere ut av Gaza, som ble okkupert i 1967.

Kidnappet soldat
Den israelske hæren startet bakkeoffensiv etter at den israelske soldaten Gilad Shalit ble kidnappet av palestinske militante under et angrep på en militærpost søndag.

Ifølge en høytstående tjenestemann i den israelske etterretningen, jobber den israelske hæren ut fra en antagelse om at den kidnappede soldaten befinner seg i den sørlige delen av Gaza, nærmere bestemt i flyktningleiren Khan Younis. Den palestinske selvstyremyndigheten har fått opplysninger om at kidnapperne vurderer å flytte Shalit til flyktningleiren Jabalya.

Truer nybygger
En militant palestinsk gruppe truet onsdag med å drepe en kidnappet jødisk nybygger dersom Israel ikke stanser sitt angrep på Gazastripen.

En talsmann for gruppen Folkets motstandsfront sier til al-Jazeera at nybyggeren ville bli «slaktet foran TV-kameraer» dersom aksjonen ikke stanser.

Avviser krav
Folkets motstandsfront er en av gruppene som har påtatt seg ansvaret for aksjonen søndag. De sier at den bortførte soldatene befinner seg på «et sikkert sted dit sionistene ikke kan nå».

Israel, på sin side, har avvist kravet fra de palestinske gruppene om å løslate palestinske kvinner og mindreårige som holdes i israelske fengsler til gjengjeld for opplysninger om hvor soldaten befinner seg.

- Ikke gjenokkupere
Israelske myndigheter sier de ikke har noen planer om å gjenokkupere Gaza. Statsminister Ehud Olmert skal ha gitt beskjed om en begrenset operasjon sør i Gaza.

Rundt 2.500 egyptiske grensevakter ble utplassert nær Rafah mandag. Ifølge den israelske avisa Haaretz skal egypterne ha fått etterretning om at lederne av Hamas' militære ving, som holder Shalit fanget, vurderer å smugle ham inn i Egypt gjennom tunneler fra Rafah.

- Å slå ut broene fører til at Gaza er delt i to, heter det i en uttalelse fra det israelske forsvaret.

Palestinsk beredskap
Palestinske sikkerhetsstyrker er i satt i beredskap i Gaza by. Israelske helikoptre surret i natt lufta over byen, og innbyggerne fikk beskjed om å forlate området.

Oljefat er veltet og satt i brann, og det ble jobbet på spreng for å bygge barrikader i området, ifølge Ap. Det er også forberedt skjulesteder og muligheter for bakholdsangrep.

Samlet front
På tirsdag ble Hamas og Fatah enige om et dokument som legger grunnen for en felles politisk plattform. Blant annet har Hamas sagt de vil akseptere en palestinsk stat på Vestbredden og i Gaza. Samtidig nekter de å anerkjenne Israels legitimitet. Dette blir tolket som en indirekte anerkjennelse av Israel.

Avtalen gir også Fatahs leder og Den palestinske selvstyremyndighetens president, Mahmoud Abbas, myndighet til å forhandle med Israel. Målet er å vise en samlet palestinsk front.

Et år siden tilbaketrekningen
Etter tilbaketrekningen fra Gaza i august i fjor, har den israelske hæren gjennomført regelmessige luftangrep mot Gaza i et forsøk på å forhindre palestinske militante i å skyte raketter inn i Israel.

Mange palestinske militante og sivile har blitt drept i de israelske angrepene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere