Alle som kjører fra Tasta (bydel nord i Stavanger) gjennom den nye Eiganestunnelen for å komme til Stavanger sentrum, kan slippe å betale bompenger. Det skriver Stavanger Aftenblad (krever abonnement) torsdag.

Følger man eksisterende veier og gater mot Stavanger sentrum i dag, vil man passere en bomstasjon. Men når en ny tunnel, Eiganestunnelen, åpner for trafikk, vil det åpne seg en bompengefri mulighet for bilistene.

Bilister som kommer fra nord og som svinger av midt i den underjordiske tunnelen vil komme opp innenfor bomringen og har fri adkomst til sentrum.

Les også: Her risikerer pendlere en årlig bomregning på 34.000 kroner

Verken fylkespolitikere eller Statens vegvesen kjente til smutthullet og det er svært usikkert om det kan tettes før tunnelen åpner, skriver Stavanger Aftenblad.

Statens vegvesen opplyser til Aftenbladet at det er en glipp som har ført til situasjonen.

Også politikerne er tatt på senga.

– Dette har jeg ikke tenkt på. Bompengefri tilgang til sentrum har heller ikke vært problematisert, og har ikke vært løftet opp som en problemstilling, vedgår leder av samferdselsutvalget i Rogaland fylkeskommune, Arne Bergsvåg (Sp) til Stavanger Aftenblad.

Les også: Rasmus Hansson: - Derfor er høyere bompengepriser og rushtidsavgift sosialt rettferdig

Leif Arne Moi Nilsen, ihuga bompengemotstander og bystyrerepresentant for Frp i Stavanger, er ikke i tvil om at den nye Eiganestunnelen grunnet smutthullet vil svekke inntektsgrunnlaget til Bymiljøpakken, der bomringen rundt Stavanger sentrum er en del av bompengeordningen på NordJæren.

– Vi har et stortingsvedtak på at Eiganestunnelen skal være uten bompenger. Derfor vil vi ikke få bomstasjoner ved eller i denne tunnelen, sier han til Aftenbladet.