*Nettavisen* Økonomi.

Gedigen suksess etter maksimal straffetoll

Salget av Jarlsberg og Norvegia har økt betydelig det siste året.

Salget av Jarlsberg og Norvegia har økt betydelig det siste året.

Norvegia og Jarlsberg til himmels etter utskjelt toll på 277 prosent.

I fjor endret den rødgrønne regjeringen, med daværende landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum i spissen, importtollen på oster.

Les:- Nå gjør han maten din dyrere

Ved å endre fra kroner til prosent ble det i praksis en dramatisk økning i prisen det koster å importere enkelte varer til Norge.

Harde oster, som minner om Norvegia og Jarlsberg slik som gauda, cheddar og emmenthaler ble satt opp med hele 277 prosent. Det var identisk med de høyeste nivåene som Norge hadde lov til å sette, ifølge inngåtte internasjonale avtaler.

Les:Gjør maten så dyr som mulig

Blant annet EU reagerte kraftig på økningen, men endringen ble allikevel innført med begrunnelse i at dette måtte til for å sikre norsk landbruk.

Fasiten nå viser at ikke helt uventet at salget av Tines oster har steget kraftig.

Blitt salgsvinnere
Den osten som har hatt kraftigst økning av de alle er Norvegia, med en vekst på over 1.000 tonn. Ifølge Nielsen var det følgende stigning:

* Salget av Norvegia ut av butikk var på 20.298,7 tonn, som svarer til en 6 prosent økning.
* Salget av Jarlsberg ut av butikk var på 5.644,6 tonn, som svarer til en 4 prosent økning.

Tine fremhever selv salget av ostetypene.

- Totalsegmentet for ost hadde fortsatt god vekst og Tine vokste mer enn totalsegmentet. Salget av Tines oster fortsatte den gode utviklingen fra fjoråret i første kvartal. Det var spesielt Norvegia som drev veksten, men det var også god utvikling i salget av både Jarlsberg og Tine Revet Ost, skriver selskapet i sin kvartalsrapport.

Der kommer det også frem at inntektene for Meieri Norge steg med 199 millioner kroner til 4.157 millioner kroner i løpet av årets tre første måneder.

Vil ikke oppgi inntekter
Tross en vekst på fem prosent sammenlignet med i fjor vil ikke selskapet si hvor mye mer de tjener på økt ostesalg, med begrunnelse i konkurransemessige hensyn.

De toner også ned effekten av tollhoppet, som de utenlandske konkurrentene har fått.

- Økningen ser i mindre grad ut til å følge omleggingen på toll. 2013 var det første hele året med prosenttoll på ost, og likevel økte importen av ost og Norge er netto importør av meierivarer. Markedet for ost i Norge vokste og Tine har i konkurranse med utenlandske og norske konkurrenter hatt sin andel av denne veksten, sier kommunikasjonssjef Øystein Knoph til Nettavisen NA24.

Blir neppe fjernet
Fredag er det klart for starten på årets landbruksoppgjør, og tross at regjeringen tidligere signaliserte at den vil fjerne tollen blir det neppe noen reversering.

Det ble tydelig demonstrert da Europaminister Vidar Helgesen (H) tråkket i salaten da han i november varslet EU om at de ville fjerne den.

Det viste seg nemlig at både Venstre og Kristelig Folkeparti ønsker å beholde tollen da det skaper forutsigbarhet for landbruket.

Noe altså Tine nyter godt av.

Les Gunnar Stavrum: Aps bondefireri vil gi dyrere mat

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.