*Nettavisen* Økonomi.

General i husarrest etter Catalonia-tale

General José Mena Aguado har fått husarrest av Spanias forsvardepartement etter oppsiktsvekkende uttalelser om Catalonia.

09.01.06 09:27

(NA24): Under en debatt fredag antydet generalløytnant Aguado at det kan bli nødvendig å invadere Catalonia militært for å kvele kravene om større selvsyre for regionen nordøst i Spania.

- Det er vår plikt å advare mot at en godkjennelse av kravene om selvstyre for Catalonia kan få alvorlige konsekvenser for Forsvaret som institusjon og de ansatte der, sa Aguado under sin tale i Sevilla fredag.

- Konstitusjonen har klare begrensninger for selvstyre. Dersom disse reglene brytes, som på nåværende tidspunkt heldigvis er utenkelig, vil det bli nødvendig å ta i bruk artikkel 8 i Konstitusjonen.

Artikkel 8 slår fast at de militære styrkene har ansvaret for å forsvare Spanias territoriale integritet og den konstitusjonelle loven.

Aguado ble møtt med massiv kritikk etter talen, og lørdag ble generalen idømt husarrest av Forsvarsdepartementet. Departementet kommer også til å foreslå for statsminister José Luis Rodríguez Zapatero at Aguado blir fratatt gradene mens han venter på å gå av med pensjon til våren.

Forslaget fra det regionale departementet i Catalonia går ut på at Catalonia blir en selvstendig nasjon, som ikke lenger er underlagt den spanske Konstitusjonen.

Aguado sa i sin tale at han har støtte fra mange høyerestående militære i sitt syn på Catalonia-konflikten. En talsmann for det konservative opposisjonspartiet Partido Popular uttrykte forståelse for Aguados uttalelser, og hevdet at statsminister Zapatero har vært for unnvikende overfor Catalonia.

Det bor om lag sju millioner innbyggere i Catalonia. Regionen er Spanias finanssentrum, og mange katalanere hevder at regionen brødfør de fattige områdene i Spania gjennom skyhøye skatter.

Her kan du lese flere nyheter fra NA24.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag