NA24.no

(Scanpix)

Gevinstsikring på Wall Street

Sist oppdatert:
Investorene klokker inn profitt og sender markedet i rødt.

De amerikanske børsene faller kraftig fra start fredag.

Ifølge Reuters er investorene på jakt etter å ta gevinst etter oppgangen de siste dagene. De amerikanske børsene er på vei mot sin beste månedlige oppgang siden 1974.

Industriindeksen Dow Jones faller 1,48 prosent til 7.806,47 poeng, mens teknologibaserte Nasdag er ned 1,76 prosent til 1.559,08 poeng. Den brede S&P 500-indeksen er ned 1,57 prosent til 819,15 poeng.

- Selv om vi har hatt en skrekkelig vinter ser det ut som om ting er i ferd med å bedres. Det neste hinderet kommer til å bli rapporteringssesongen. Vi er litt lavere i dag fordi vi har hatt noen gode dager, sier Andre Bakhos ved Princeton Financial Group i New Jersey til Reuters.

Rallyet man har sett den siste tiden har ført S&P 500 opp 23,1 prosent siden indeksen nådde sitt laveste nivå på 12 år den 9. mars. Hittil i år er indeksen ned 7,8 prosent.

Kraftig oljefall
Oljeprisen faller markant på gevinstsikring.

I den amerikanske handelen faller lettoljekontraktene med levering i mai 3,4 prosent til 52,50 dollar per fat ved råvarebørsen i New York. De siste ukene har oljeprisen igjen karet seg over 50 dollar per fat etter at det har kommet små tegn som kan tyde på at den økonomiske nedturen i er ferd med å bunne ut.

- Det har vært en skarp opptur i råoljepriser hele uken, og dataen vi har sett rettferdiggjør ikke denne bevegelsen, sier analytiker Tom Bentz ved BNP Paribas i New York til Dow Jones Newswire.

Dollaren er i ferd med å styrke seg etter å ha blitt betydelig svekket tidligere i uken. Det taler for en lavere oljepris. I tillegg har oljelagersituasjonen i USA vist at råoljelagrene øker mer enn antatt.

Aksjekursen i Exxon Mobil faller 2,5 prosent, mens Chevron faller 2 prosent. ConocoPhillips faller 1 prosent. Boreselskapet Transocean faller 5 prosent og følges av Pride som faller 4,3 prosent. Oljeservicegiganten Schlumberger faller 4,5 prosent og Halliburton senkes 3,7 prosent.

Møter banktoppene
I Washington skal president Barack Obama møte sjefene for de store bankene for å diskutere den økonomiske utviklingen i det administrasjonen søker å innføre strengere regulering.

Finansaksjene faller før Obama møter Citigroups Vikram Pandit, Goldman Sachs Lloyd Blankfein og Jamie Dimon i J.P. Morgan Chase & Co.

Litt mindre pessimisme i husholdningene
Fredag ettermiddag kom det en måling som fortalte et bildet som tolkes litt optimistisk i markedet.

Endelige målinger fra universitetet i Michigan viser at forbrukersentimentet steg til 57,3 i mars fra 56,3, i februar. På forhånd ventet økonomene at undersøkelsen ville vise en marginal oppgang til 56,7 poeng. Den første målingen for mars kom tidligere i uken og lå på 56,6 poeng.

Delindeksen som følger den nåværende situasjonen falt til 63,3 i mars fra 65,5 i februar, men er likevel en bedring fra 62,3 poeng som den foreløpige undersøkelsen viste. Forventingsindeksen steg til 53,,5 fra 50,5 i februar, og opp fra 53 som var de første anslagene.

Inflasjonstallene fra universitetet i Michigan viser at 12 måneders inflasjonsutsikter stiger 2 prosent fra 1,9 prosent, mens de femårige inflasjonsutsiktene falt til 2,6 prosent fra 3,1 prosent. Det første anslaget tilsa en tolvmåneders inflasjonsutsikt på 2,2 prosent og 2,8 prosent.

NA24 iMarkedet – siste fra finansmarkedene

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere