*Nettavisen* Økonomi.

Gigant-bot til Tine

Tine får smekk etter at de presset Synnøve Finden ut av butikkhyllene.

19.02.07 13:33

Tine-skandalen skapte krigsoverskrifter i alle medier for temmelig nøyaktig to år siden, da Synnøve FInden ble kastet ut av butikkhyllene til Rema 1000. Nå er saken endelig avklart.

NA24 - din næringslivsavis

Konkurransetilsynet ilegger Tine et overtredelsesgebyr på 45 millioner kroner for «utilbørlig utnyttelse av dominerende stilling og konkurransebegrensende samarbeid». Vedtaket samsvarer med varsel om overtredelsesgebyr fra 19. september 2005.

Hør intervju: Konkurransetilsynet om gigantboten (.mp3-fil)

Kuppet hylleplassene
Tine betalte millionbeløp til Rema 1000 for eneleverandørposisjon i butikkene. Synnøve Finden ble dermed fjernet fra Remas vareutvalg i januar 2005.

«Etter en samlet vurdering har Konkurransetilsynet kommet til at Tine på en utilbørlig måte har utnyttet sin dominerende stilling i strid med konkurranseloven ved årsforhandlingene med Rema 1000 høsten 2004», melder Konkurransetilsynet i en pressemelding.

Avviste
Tine-ledelsen har tidligere avvist påstandene mot dem. Selskapet mener tilsynet har feiltolket både bevisene og loven - og derfor trukket konklusjoner det ikke er grunnlag for. Det står de på fortsatt.

- Det er bare å fastslå at vi og Konkurransetilsynet har svært ulike virkelighetsoppfatning av hva som har skjedd. Vi mener fortsatt at beskyldningene mot oss er feilaktige, sier konsernsjef Hanne Refsholt til NA24.

Refsholdt sier hun er svært forundret over utfallet av saken.

- De har ikke tatt hensyn til innvendingene Tine har lagt fram, og de har brukt meget lang tid på å komme fram til det samme som i varselet. Vi er forundret over at tilsynet kan komme til denne konklusjonen, sier Refsholt.

Selv om boten er rimelig stor, tror ikke konsernsjefen at den vil ha innvirkning på selskapets økonomi.

- Boten er ganske stor i forhold til tilsvarende saker, men den vil ikke endre på selskapets økonomiske stilling, sier hun.

«Styret i har ikke hatt muligheter for å sette seg inn i vedtaket og trenger mer tid til å behandle saken. Styret skal nå gå nøye inn i Konkurransetilsynets argumentasjon og begrunnelse, og vil på et senere tidspunkt beslutte hvordan Tine skal reagere», heter det videre i pressemeldingen.

Loven gir Tine to måneder på denne behandlingen.

Ulovlige avtaler
I tillegg til ulovlig å tilegne seg eneleverandørposisjon hos Rema, forsøkte Tine i årsforhandlingene med ICA Norge i 2004 på tilsvarende avtaler med Rimi-kjeden.

Etter tilsynets vurdering er Tines opptreden når det gjelder Rema også i strid med forbudet mot konkurransebegrensende samarbeid i konkurranseloven, da det foreligger en enighet mellom partene.

Konkurransetilsynet mener det var en stor fare for at Tines eneste konkurrent, Synnøve Finden, kunne bli presset ut av markedet på grunn av Tines ekskluderende atferd. Resultatet ville blitt redusert konkurranse og skadelige virkninger for forbrukerne i form av høyere priser, reduserte valgmuligheter og for lite innovasjon.

- Som forventet
Den nybaktet administrerende Direktøren i Synnøve Finden, Torbjørn Graarud, er god fornøyd med konkurrentens millionbot.

- Denne avgjørelsen kom som forventet. Vi hadde blitt svært skuffet om resultatet hadde blitt et annet, sier Graarud til NA24.

Han forklarer at effekten av denne saken allerede har kommet.

- Den store effekten av denne saken har vi allerede fått. I dag opererer vi med like konkurranseforhold med hensyn til distribusjonkanaler, noe vi er svært godt fornøyd med, sier Synnøve Finden-sjefen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.