Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

NA24.no

Gigantavtale for Statoil

Foto: (Statoil)
Sist oppdatert:
Tyskland skal kjøpe gass av Norge for mer enn 100 milliarder kroner.

Statoil og Wintershall har inngått en tiårsavtale om leveranse av til sammen 45 milliarder kubikkmeter gass til det tyske og andre nordvesteuropeiske markeder.

Kontrakten er en av Statoils største avtaler i historien og kan sammenliknes med gassavtalen signert med England i fjor.

- Med dagens gasspris på 2,20 kroner per kubikkmeter er tiårs-avtalen med Tyskland verdt cirka 100 milliarder kroner, sier informasjonsdirektør i Statoil Jannik Lindbæk til Nettavisen NA24.

– Denne strategiske avtalen viser at norsk naturgass fortsatt er konkurransedyktig i den tyske energimiksen. Rikelig tilgang på naturgass og etablert infrastruktur sørger for langsiktig forsyningssikkerhet. Og som det minst CO2-intensive fossile brenselet kan gass bidra til ytterligere reduksjon av tyske CO2-utslipp, sier Statoils konsernsjef Helge Lund.

– Vi ser på denne avtalen som en bekreftelse på viktigheten av naturgass i utformingen av det langsiktige tyske energisystemet, tilføyer Lund.

– Avtalen med Statoil, en langsiktig og pålitelig energipartner for Tyskland gjennom flere tiår, er en betydelig milepæl for Wintershall. For oss betyr dette at vi også kan bruke volumene vi produserer fra Nordsjøen i Europa i fremtiden uten å måtte utvide vår egen infrastruktur, sier Wintershalls konsernsjef Rainer Seele.

Tyskland forbruker omkring 80 milliarder kubikkmeter naturgass per år og er det nest største gassmarkedet i Europa. Opp mot fem milliarder kubikkmeter per år er et betydelig volum, og utgjør mer enn seks prosent av det samlede tyske gassforbruket. Volumet tilsvarer det årlige gassforbruket til mer enn to millioner tyske husstander, eller gassen som kreves for å drive åtte til ni 400 MW gasskraftverk.

Kontraktsprisen er knyttet til indeksene ved tyske og nordvest-europeiske handelspunkter for gass. Gassen vil bli levert gjennom eksisterende rørledningsinfrastruktur fra norsk sokkel. Hoveddelen av leveransene vil gå til Tyskland.

Statoil er den nest største leverandøren av gass til Europa og har lenge hatt forbindelser med det tyske gassmarkedet. Statoils gass når det tyske markedet gjennom rørledningene Europipe I og II og Norpipe som ilandføres på Dornum og Emden i Nord-Tyskland.

Selskapets tyske gassportefølje omfatter gassalgskontrakter med store kraftselskaper og direktesalg til store brukere i industrien. Videre driver Statoil handel på handelspunktene Gaspool og NCG, og er eier/operatør for gasslagringsanlegget i Etzel og deleier av NETRA-rørledningen.

Wintershall Holding GmbH, basert i Kassel, Tyskland, er et heleid datterselskap av BASF som har drevet leting og produksjon av olje og gass i over 80 år.

Wintershall fokuserer på utvalgte kjerneområder i Europa, Nord-Afrika, Sør- Amerika, samt Russland og Det kaspiske hav. I tillegg er disse operasjonenemsupplert av selskapets voksende letevirksomhet i Midtøsten. Wintershall har mer enn 2000 ansatte fra 40 nasjoner, og er Tysklands største råolje - og naturgassprodusent.

Rapporter om feil i artikkelen

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!