Gå til sidens hovedinnhold

Gigantene viste vei

Oslo Børs har ikke vært høyere på tre uker.

Oslo Børs innledet børsuken mandag langt mer rolig og avmålt enn hva tilfellet har vært de siste ukene. Selv om hovedindeksen la på seg 1,59 prosent til 410,33 poeng, var det omsetningsmessig langt mer labert. Volumet på 9,4 milliarder kroner er godt under snittet så langt i 2008.

NA24 - din næringslivsavis

Mandag endte hovedindeksen på det høyeste på nærmere tre uker.

Drevet av den positive uken på Wall Street og oppløftende utvikling i Asia bar det oppover fra start på Oslo Børs. Oppgang kom til tross for at oljeprisen store deler av dagen var hemmet av frykt for en lengre nedgangsperiode i den amerikanske økonomien. Mot slutten av sesjonen på Oslo Børs hentet oljemarkedet seg inn igjen. Da handelen var over kostet marskontraktene på fat nordsjøolje 89,90 dollar fatet.

Gigantene ledet an
StatoilHydro steg 2,69 prosent til 148,90 kroner. Norsk Hydro ble løftet 1,77 prosent til 68,90 kroner. Begge aksjene ble trukket frem kjøpsmuligheter i morgenrapporten fra meglerhuset Handelsbanken.

Solenergiselskapet REC endte opp 4,11 prosent til 145,75 kroner, mens Aker Kværner steg 5,18 prosent til 101,50 kroner. Meglerhuset SEB Enskilda har vært blant dem som har vært mest negative til Aker Kværner. Nå oppgraderer de aksjen til kjøp etter massivt kursfall.

Den gamle kjenningen Thin Film Electronics toppet vinnerlisten med en oppgang på 16,67 prosent til 14 kroner. Selv om selskapet debuterte på Oslo Axess i forrige uke, er selskapet godt kjent for investorene på Oslo Børs. Selve innmaten i selskapet kommer fra det som var kjent som Opticom. Det er verdt å merke seg at oppgangen i Thin Film kom på tynt volum.

Marine Farms og Nordic Semiconductor steg på samme grunnlag henholdsvis 12,08 prosent til 26,90 kroner og 10,53 prosent til 21 kroner.

Laks i skuddet
Da var det langt mer futt i lakseaksjene. Spekulasjoner i avisen Fiskaren om en mulig fusjon mellom Austevoll Seafood og Lerøy Seafood satte fokuset på selve sektoren. Austevoll er en av de største eierne i Lerøy Seafood og flere analytikere avisen har snakket med anser en sammenslåing av disse to som en mulig løsning. Hvis det skjer kan verdens største sjømatselskap bli en realitet.

Flere meglerhus åpner nå øynene for Marine Harvest og Cermaq. Begge selskapene har slitt med flere tilfeller av fiskesykdom og dødelighet i Chile, men nå mener flere at det verste burde være over.

- Marine Harvest Group tas inn fordi vi ser tegn til oppgang i fiskepriser og vi tror de dårlige nyhetene for selskapet nå er kjent, skriver DnB Nor Markets i sin ukerapport.

Meglerhuset tok Marine Harvest inn i varmen i sin ukeportefølje. Cermaq ble tatt inn i First Securities sin ukeportefølje.

Med en oppgang på 8,30 prosent til 3,13 kroner ble Marine Harvest vinneren blant de større lakse- og fiskeselskapene. Cermaq fulgte etter med en oppgang på 5,96 prosent til 57,75 kroner. Lerøy-aksjen endte opp 5,47 prosent 106 kroner. Austevoll Seafood ble derimot sendt ned 2,73 prosent til 32,10 kroner.

Bunnlaget
Blant taperne mandag endte Cecon med et fall på 13,75 prosent til 11,60 kroner. AGR Group ble sendt ned 10 prosent til 38,70 kroner, mens Q-Free endte med et fall på 5,91 prosent til 8,60 kroner.

Flyselskapet Norwegian ble dratt ned av skuffelser fra verdens største lavprisselskap Ryanair. For første gang på syv kvartaler la de frem et dalende overskudd, og advarer mot veien videre. Norwegian-aksjen falt 4,41 prosent til 130 kroner.

Reklame

Black Week hos Ekstralys: Gjør kupp på billykter, arbeidslys og xenonsett