Gigantforlag forbyr pølse og gris

FARLIG, FARLIG: Verdens største lærebokforlag vil ikke ha noen henvisninger til denne lille karen. Det kan ødelegge salget rundt omkring i verden mener forlaget.

FARLIG, FARLIG: Verdens største lærebokforlag vil ikke ha noen henvisninger til denne lille karen. Det kan ødelegge salget rundt omkring i verden mener forlaget. Foto: Dave Kaup (Reuters)

Verdens største lærebokforlag vil unngå kulturelle problemer.

Oxford University Press er verdens største universitetsforlag målt i antall publikasjoner. I et brev til sine skolebok-forfattere har forlaget gitt beskjed om at man ikke ønsker pølser og griser, eller noe som kan assosieres med griser, i lærebøkene.

Årsaken er at man ikke ønsker å støte den jødiske og muslimske befolkningen som av religiøse årsaker mener at griser og grisekjøtt er urent.

Forbudet kom for dagen under en diskusjon om ytringsfrihet på britiske Radio 4, skriver Daily Mail.

Ikke griser og pølser
Radiovert Jim Naughtie fortalte at hans forfatterkone Eleanor Updale er i samtaler med Oxford University Press om en ny lærebokserie. Han sa:

- Jeg har en brev her, som ble sendt av OUP (Oxford University Press) til en forfatter som gjør noe for ungdommer. Blant tingene som forbys i teksten som ble bestilt av OUP er følgende: Griser pluss pølser, og alle andre ting som kan antas å være gris, fortalte Naughtie på lufta og fortsatte:

- Hvis et respektabelt forlag, knyttet til en akademisk institusjon, sier at du ikke kan skrive en bok som nevner gris fordi noen kan bli støtt, er er jo helt tullete. Det må være en spøk.

- TULLETE: Det muslimske parlamentsmedlemmet Khalid Mahmood mener at forlaget har bommet når de forbyr gris i lærebøkene. Foto: (Labour)

Tenker internasjonalt
Forlaget sier at reglene er slik fordi bøkene skal være tilgjengelig for så mange som mulig.

- Mange av lærebøkene vi publiserer i Storbritannia er solgt til mer enn 150 land, og derfor trenger vi å ta hensyn til en rekke kulturelle ulikheter.

Argumentasjonen faller dårlig blant politikerne i det britiske parlamentet.

- Det er helt tullete. Og når man går for langt så blir hele diskusjonen satt i vanry, sier det muslimske parlamentsmedlemmet Khalid Mahmood (Labour).

- Hvordan i all verden kan noen finne ordet «gris» eller «svin» støtende? Ingen ord er støtende. Det er sammenhengen ordet brukes i som er støtende, sier Tory-medlem Philip Davies.

- Vi må få bukt med denne tullete politiske korrektheten, sier han og legger til at det kanskje kom noe positivt ut av terrorangrepet i Paris: En dyptgående støtte til ytringsfriheten.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.