NA24.no

Gigantfunn er dobbelt så stort

StatoilHydro, Helge Lund, konsernsjef
StatoilHydro, Helge Lund, konsernsjef Foto: Hommedal, Marit (Scanpix)
Sist oppdatert:
Nordsjø-funn er langt større enn først anslått.

Det gigantiske oljefunnet i Nordsjøen Aldous er langt større enn tidligere anslag. Det kommer frem i en melding fra oljeselskapet Lundin og Statoil fredag morgen.

I meldingen heter det at det er påvist betydelige tilleggsvolumer i avgrensningsbrønnen på Aldous Major Sør-funnet (PL265) i Nordsjøen. Resultatene fra avgrensningsbrønnen 16/2-10 oppjusterer estimatene for utvinningstillatelse PL265 til å være mellom 900 og 1500 millioner fat utvinnbare oljeekvivalenter.

Med en oljepris på 100 dollar fatet, er verdien på feltet nå på opptil 150 milliarder dollar, eller 841,5 milliarder kroner. Oljeselskapene har jo selvsagt også kostnader knyttet til å få opp oljen fra Nordsjøen, men det nye gigantfunnet betegnes som et relativt billig felt.

Dette er en dobling i forhold til tidligere kommuniserte volumer på mellom 400 og 800 millioner fat oljeekvivalenter for PL265. Det er tidligere bekreftet kommunikasjon mellom PL265 og Avaldsnes i PL501 og at dette er ett stort sammenhengende oljefunn.

- Aldous/Avaldsnes er et gigantfunn og ett av de største funnene på norsk sokkel noensinne. Volumestimatene øker nå ytterligere fordi avgrensningsbrønnen som er boret påviser et sammenhengende, meget godt og tykt reservoar i Aldous Major Sør, skriver konserndirektør for Leting i Statoil, Tim Dodson.

Stort område
Aldous/Avaldsnes-funnet strekker seg over et stort areal på cirka 180 km2, og det er betydelig variasjon både i reservoartykkelsen og i høyden på oljekolonnen i strukturen. Det skal bores ytterligere avgrensningsbrønner i begge utvinningstillatelsene. Statoil vil avvente resultater fra disse brønnene før selskapet kommer med et oppdatert, mer nøyaktig volumanslag for det kombinerte funnet.

Statoil er operatør og har 40 prosent eierandel i PL265. Partnerne er Petoro AS (30 prosent), Det norske oljeselskap ASA (20 prosent) og Lundin Norway AS (10 prosent). Brønnen 16/2-10 er den sjuende letebrønnen i PL265. Tillatelsen ble tildelt i Nordsjøtildelingene 2000. Avaldsnes ligger i PL501. Lundin Norway AS er operatør med 40 prosent eierandel, mens partnerne Statoil og Mærsk har henholdsvis 40 og 20 prosent eierandel.

Fant elefant
Det var det svenske oljeselskapet Lundin som fant en en såkalt elefant i Nordsjøen. Dette er navnet oljeindustrien har på oljefunn hvor det kan utvinnes minst 500 millioner fat olje.

For det relativt lille svenske oljeselskapet er nyheten helt utrolig. De eier 40 prosent av Avaldsnes, Statoil eier også 40 prosent mens Maersk Oil Norway har 20 prosent.

Funnet ble først oppdaget i september 2010, og i sommer ble det meldt at det også ble gjort et betydelig oljefunn på feltet Aldous, og at disse feltene henger sammen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere