*Nettavisen* Økonomi.

Gigantkonsern mot fattigdom

Foto: Scanpix

En overraskende gruppe tar opp kampen mot fattigdom.

25.01.08 22:52

Gigantselskapene blir invitert til å komme med løfter om bidrag, i forbindelse med World Economic Forum i Davos.

NA24 - din næringslivsavis

Multinasjonale kjempekonsern blir i utgangspunktet sjeldent forbundet med kampen mot fattigdom, snarere tvert imot. Kanskje det er nettopp er for å få bukt med dette dårlige ryktet at noen av verdens største selskap nå går inn for å ta i et tak.

Trenger bedriftenes hjelp
Microsoftsjefen Bill Gates er en av de største forkjemperne for fattigdomssaken, blant bedriftsledere. Han brukte anledningen til å påpeke viktigheten av å ha bedrifter med på laget, da de er gode på å nå målsettinger.

Dette kan bli nyttig når man skal forsøke å nå FNs såkalte Millenium Development Goals, som særlig retter seg mot verdens én milliard fattigste.

Skal presentere handlingsplaner
Hjelpen fra bedrifter vil gå ut på at hver bedrift forteller hvordan de, og deres ekspertise, kan hjelpe FN nå målene sine. For eksempel kan matprodusenter hjelpe med å bekjempe sult.

Hvert selskap blir paret opp med et FN-organ, og en eller to bedrifter vil bli utvalgt til å lede den enkelte sektor. Disse vil få ansvar for å presentere en konkret handlingsplan på FN-møtet i september.

Sjefen for teknologikjempen Cisco, John Chambers, understreker at dette tiltaket vil bli annerledes enn ulike bedrifters tidligere initiativ. Bedrifter vil kunne ”gjøre en forskjell, siden samarbeidende selskaper vil kunne utrette det vi ikke kan klare alene”.

Etterlyser bindende avtaler
Rokkestjernen Bono fra U2, som er en aktiv deltager på forumet, advarer om at løftene bør substansieres i bindende kontrakter.

- Da kan verden skaffe seg en god advokat og dra oss for retten, uttaler han, ifølge BBC News.

Storbritannias statsminister Gordon Brown understreker viktigheten av å få planene gjennomført i tide.

- Vi kan ikke fortelle verdens barn at de må vente et århundre til på at vi skal handle, sier Brown.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.