NA24.no

Gigantkontrakt til REC

Sist oppdatert:
Solenergiselskapet har fått sikret kontrakt til mange milliarder kroner.

- Dette er en veldig god avtale for REC, sier konsernsjef Erik Thorsen i REC til NA24.

NA24 - din næringslivsavis

Solenergiselskapet REC har sikret seg en kontrakt på polysilisium verdt hele 4,8 milliarder kroner. Det er datterselskapet til verdens nest største produsent av elektroniske wafers som er kunden.

Sju år
Sumco Techxiv skal få leveranser fra REC de neste sju årene. Kontrakten erstatter en tidligere avtale som REC overtok da de kjøpte Advanced Silicon Materials i 2005.

Kontrakten bygger på reforhandlede vilkår og leveranse vil starte allerede i 2007 og vil vare frem til 2013. Tilleggsvolumet i forhold til tidligere avtale er på tett opptil 6.000 tonn som vil bli levert i årene som er lagt til i avtalen.

Thorsen sier til NA24 at REC har fått reforhandlet alle vilkårene i den tidligere avtalen med datterselskapet til Komatsu Electronic Metals. Den nye avtalen vil ifølge REC-toppen gi betydelig høyere priser og fleksibilitet i leveransene samt at de får ned kostnadene.

Snittprisen går opp
To tredjedeler av kontraktsvolumet er på take-or-pay-vilkår som er forhåndsdefinerte og bygger på stigende priser. I andre halvår av 2010 vil volumer over take-or-pay-kontrakten bli levert til markedsvilkår og fremforhandlet årlig i henhold til et forhåndsbestemt prisintervall.

På grunn av de forbedrede prisvilkårene vil snittprisen REC oppnår for polysilisium de selger i 2007 ligge 15 prosent over 2006. Dette er klart bedre enn det selskapet tidligere har guidet på 10 prosent.

Dårligere marginer
Thorsen forteller at tidligere hadde REC dårligere marginer på elektronikkprodukter enn på solproduktene, men gjennom denne avtalen er dette snudd. REC-sjefen sier til NA24 at de nå har bedre marginer på elektronikk enn på sol.

For å møte utfordringene med økt etterspørsel har REC kjøpt inn en del utstyr til en fabrikk som det ikke er endelig vedtatt å bygge enda. Solenergiselskapet har bestemt seg for å investere rundt 50 millioner dollar for å sikre langsiktig tilleggskapasitet fra 2009/2010.

- Vi har kjøp inn en del utstyr som det er lang levetid på, sier Thorsen til NA24. REC-sjefen sier at de gjør dette for å ikke få forsinkelser når fabrikken er blitt vedtatt bygget.

Thorsen er klar på at de ikke har bestemt at fabrikken skal bygges og har heller ikke sagt hvor stort silisiumvolum tilleggsproduksjonen skal bidra med. Tilleggskapasiteten vil bli lagt i USA.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere