*Nettavisen* Økonomi.

Gigantkrakk for Hillary

Foto: Elise Amendola (AP/Scanpix)

Her kan du trade i hvem som blir presidentkandidat. Se hvem markedet tror på.

17.02.08 10:49

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Spekulanter og tradere verden over leker seg ikke bare på børsene. Nå kan man også trade i hvem som blir de amerikanske presidentkandidatene til det amerikanske presidentvalget i november. Og Hillary - hun har opplevd et kjempekrakk.

NA24 - din næringslivsavis

I disse urolige børstider kan det å spekulere på utfallet av presidentvalget eller andre hendelser være et godt investeringsalternativ. Det skal likevel sies at volatiliteten i dette markedet er langt høyere enn på Oslo Børs.

Ta for eksempel Intrade Prediction Markets, der man blant annet kan trade i hvem som blir demokratene og republikanernes presidentkandidater. Siden kan også brukes til å få en god pekepinn på utfallet av nominasjonsvalget.

Markedet råder
Nettstedet mener selv man ut ifra markedskreftene som råder kan predikere utfallet på valget nokså bra, og at dette systemet overgår andre meningsmålinger.

- Vårt mål er å sørge for den beste tradingen, informasjon og prediksjon av markedet. Intrade ble grunnlagt i Irland i 1999, og vårt team har nesten 80 års kombinert erfaring i prediksjonsmarkedet. Intrade.com er antatt å være den beste plattformen på dette markedet, skriver de på sine nettsider.

Nå er det altså ikke bare gallup og valgdagsmålinger som betyr noe: For her er det markedet som råder.

Nettstedet baserer seg på at hvem som helst kan gå inn og spekulere på hendelser som direkte påvirker deres liv, som politikk, underholdning, finansverdenen, været, juridiske saker og andre aktuelle hendelser - dette er for øvrig nettstedets spekulasjonskategorier.

Klikk på bildet for å forstørre.

Kjøp og salg
Det er uansett den første kategorien som om dagen er den mest populære. Folk flest, og i alle fall traderne, holder nominasjonsvalget i USA med oppsikt. Man kan på hver enkelt kandidat velge mellom to enkle alternativer: Kjøp eller selg.

Du spekulerer da på utfallet av denne hendelsen - som i og for seg kun har to mulige utfall for de ulike kandidatene: Enten blir for eksempel Barack Obama kandidat, ellers blir noen andre det.

Oddsene settes i markedet ved å kjøpe eller selge såkalte kontrakter, som er Intrades betegnelse på det som kan fortolkes som en slags aksje, og det hele minner på mange måter om en børs.

- Når valget er over og resultatet er endelig, vil kontrakten stenge på 100. Taperen stenges på 0. I mellomtiden vil det være fluktuasjoner mellom 0 og 100 ettersom hvordan markedet betrakter mulighetene for at hendelsen skal inntreffe, forklarer Intrade.

Med andre ord: Dette tallet mellom 0 og 100 kan tolkes som hvor mange prosents sjanse den enkelte kandidaten har for å vinne nominasjonsvalget.

Clinton på billigsalg
Og markedet er klar i sin tale.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Faksimile (Intrade)

På demokratenes side leder Barack Obama med hele 70,8, mens Hillary Clinton ligger flere hestehoder bak med 29,0.

Det dette betyr for spekulantene, som i Intrade spekulerer med faktiske verdier, er at man må betale 70,8 cent for å få en dollar tilbake om Obama vinner den demokratiske nominasjonsprosessen. Clinton-seier kan du nå kjøpe på billigsalg - altså, du må betale 29 cent for å få en dollar tilbake ved Clinton-seier.

Obama vinner terreng
Ser vi nærmere på tallenes utvikling, kan man enkelt slå fast at den tidligere førstedamen har gått på en skikkelig smell.

Dagen etter såkalte «supertirsdag» den 5. februar, hvor hele 24 delstater holdt nominasjonsvalg, hadde Clinton hele om lag 63 prosent av markedet. Den 7. februar, altså dagen etter, hadde Clintons Intrade-andeler falt med 20 prosentpoeng til 43 prosent av markedet. Og denne utviklingen har fortsatt i en rasende fart de siste to ukene.

Som logikken tilsier, har dermed Obama på under to uker stjålet halve markedet fra Clinton, som den siste tiden har opplevd flere vanskeligheter i nominasjonskampen.

Overtak på kvinnene
For Hillary Clinton er i ferd med å bli presset inn i et hjørne hvor hun er absolutt avhengig av å vinne nominasjonsvalgene i delstatene Texas og Ohio 4. mars etter åtte strake tap.

Clintons sterke kort har vært latinamerikanerne og kvinnene. Men valgresultater og meningsmålinger viser at Obama har et klart overtak på de kvinnelige velgerne.

Obama leder nå med flest delegater - men det er langt igjen. Ting kan endre seg, og mener man Obama bare er oppe på en bølgetopp, vil man da også kunne reagere.

Klikk på bildet for å forstørre.

For man behøver selvsagt ikke å holde på sine kontrakter til hendelsen stenger, og man kan kjøpe og selge når som helst - akkurat som på børsen. Profitt oppnår du hvis du selger til en høyere pris enn du kjøpte for.

Obama er presidentfavoritt
Kjøpte du for eksempel Obama-kontrakter på billigsalg tidligere i februar, sitter du altså på kontrakter som har økt fra 37 til drøyt 70, og dine investeringer har økt kraftig.

Tenk om du hadde investert én million kroner på kandidat Barack Obama etter supertirsdagen, da en kontrakt altså kostet 3,7 dollar, ville du sittet igjen med om lag det dobbelte, siden du i dag kunne selge dine kontrakter til 7,1 dollar per kontrakt.

For øvrig er det også kandidat Obama som leder an i selve presidentkampen. Intrades tall tilsier at det per i dag er 48 prosents sjanse for at demokraten blir president etter valget i november, mens motkandidat Clinton antas å ha en 18 prosents sjanse.

Blant republikanerne er det i praksis kun John McCain igjen som kandidat, og han levnes en sjanse på 34 prosent i kampen om presidentvervet.

For øvrig har han 95 prosent av markedsandelene i nominasjonskampen - det fortsatt noen som sverger til Ron Paul og Mike Huckabee.

Så får vi nå se om markedet til slutt får rett.

Hvem vinner? Og er denne tradingen noe for deg?

NA24 er ikke ansvarlig for eksterne lenker.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag