Gigantprosjektet ble millionsluk. Luksusfellen-ekspert: – Fullstendig vanvittig

LUKSUSFELLE: Hallgeir Kvadsheim har sett mange gå i luksusfellen. Nå slår han alarm om det samme for Roan kommune.

LUKSUSFELLE: Hallgeir Kvadsheim har sett mange gå i luksusfellen. Nå slår han alarm om det samme for Roan kommune. Foto: Paul Weaver/Nettavisen

Kommunen Roan i Trøndelag tenkte 45 millioner til en ny kysthavn var en god idé. Problemet er bare at ingen bruker den.

01.03.19 17:27

 

Roan kommunes kysthavn er kandidat nummer fem til Sløseriprisen 2018.

Fosen kysthavn skulle være et stort satsingsprosjekt som skulle gi inntekter for den lille kommunen ute i Trøndelags kystparadis. Det gikk ikke etter planen.

For å realisere det gedigne prosjektet måtte de ta opp 44,5 millioner kroner i lån. Det store håpet var at vindmøllene som skal fylle opp fjellområdet Bessaker skulle gi store inntekter til kommunen, ved at det kom store båter og losset både deler og vedlikeholdsutstyr.

– Dette er helt elendig planlegging, sier luksusfellen-ekspert og jurymedlem i Sløseriprisen, Hallgeir Kvadsheim til Nettavisen.Økonomi

Fakta

DETTE ER SLØSERIPRISEN

Satsing ble sluk

Kommunen endte opp med å lose hverken utstyr eller penger inn i kassa. Istedet ble det et pengesluk på millioner hvert eneste år.

– Vi hadde en avtale med Sarepta som sto for utbyggingen av den første vindmølleparken, men avtaleteksten var ikke god nok til å sikre at kaia ble brukt etter at de ble kjøpt opp av Fosen vind, sa ordfører Einar Eian til NRK.

Fosen vind endte med å ikke bruke kysthavna, og valgte heller å bygge en egen kai i Åfjord.

– Det ble vurdert lenge og grundig hvordan man best og tryggest kunne losse og frakte vindmøllene til vindparkene på Fosen. Vi kom frem til at Monstad var det beste alternativet, sier Torbjørn Steen som er kommunikasjonssjef i vindmølleselskapet.

Kommunen satset på at det store selskapet ville bruke kaia for å transportere vindmøller til fjellet. Men selskapet oppgir at veien fra kaia var for dårlig til og brukes.

Ordføreren har ikke besvart Nettavisens gjentatte henvendelser for en kommentar om saken.

Fakturerte ikke

Men det er ikke bare leverandørene som har sviktet kommunen. De har heller ikke fakturert dem som bruker havna, noe som naturlig nok har ført til manglende inntekter.

– Vi har hatt for dårlige og sviktende rutiner, og vi vet heller ikke hva tapet er siden vi ikke har hatt oversikt, sier ordføreren.

Ifølge de sist tilgjengelige tallene betaler kommunen omtrent 890.000 kroner i renter på kaia hvert år. I tillegg kommer driftsutgifter på omtrent 1,5 millioner kroner. Hvert år er utgiftene med andre ord 2,4 mill.

Kommunen har imidlertid bare tjent inn 200.000 i havneavgifter. Det medfører et tapssluk på over 2 millioner kroner hvert eneste år.

Til sammenligning kunne det finansiert omtrent tre lærarårsverk eller to sykehjemsplasser for prisen av kaia som ingen bruker.

VANVITTIG: Hallgeir Kvadsheim sitter i juryen til sløseriprisen, og mener Roan kommune er en god kandidat.  Foto: Paul Weaver (Nettavisen)

– Fullstendig vanvittig

Hallgeir Kvadsheim er mest kjent for å fortelle nordmenn med pengeproblemer hvordan de skal rydde opp i privatøkonomien. Han er imidlertid like engasjert i offentlig sløsing. Eksperten mener dette prosjektet minner om Luksusfellen-programmet, men mest av alt det han kaller «elendig planlegging».

– Dette er en veldig liten kommune som dobler gjelda for innbyggerne sine for å bygge en havn. Deretter har de ikke sikret seg i avtalen med den ene kunden dem har. De har heller ikke et system for å fakturere de som bruker havna. Dette er bare fullstendig vanvittig, sier Kvadsheim til Nettavisen.Økonomi.

Han har noen råd til kommunene som vurderer store låneopptak for å satse på næringsutvikling.

– Hvis du først skal bruke 45 millioner på en kai, og du bare har én kunde: Betal for guds skyld 10.000 kroner til en god advokat som kan gå gjennom avtaleteksten, slik at du er sikret at regnestykket går opp, sier han.

Kvadsheim mener dette prosjektet viser et godt eksempel på dårlig planlegging i offentlig sektor, noe han mener det er altfor mange eksempler på.

– Når man først har brukt pengene, og den ene kunden du har forsvinner, burde de i det minste sørge for å fakturere dem som ellers bruker kaia, men det har de heller ikke klart. Dette er bare helt vanvittig, sier Kvadsheim.

Kandidatene

Dette er den femte nominerte kandidaten til Sløseriprisen 2018. Her er de øvrige kandidatene. Snart vil Nettavisen publisere en meningsmåling hvor leserne avgjør hvem som vinner den gjeve prisen.

Kandidat nr. 1


Kandidat nr. 2


Kandidat nr. 3


Kandidat nr. 4

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.