*Nettavisen* Økonomi.

Gigantsmellaktør prøver igjen

Nicholas Maounis som grunnla hedgefondet som i fjor opplevde tidenes kollaps skal prøve på nytt.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

I september i fjor tapte hedgefondet Amaranth Advisors LLC 6,6 milliarder dollar på ellevill energispekulasjon. Grunnleggeren av dette hedgefondet skal visstnok allerede nå tenke tanken på å starte opp på nytt, ifølge Bloomberg.

NA24 - din næringslivsavis

Maounis skal være interessert i å starte opp et nytt investeringsselskap og med seg på laget kan man visstnok vente seg gamle kolleger fra Amaranth. Tross et uhørt tap på 6,6 milliarder dollar er ikke investorene uinteresserte i å eventuelt delta.

- Markedet er oppmerksomme på mennesker som har hatt store tap, men både i markedene og i livet, feiling er den beste måten å lære på. De i industrien som kjenner han best kan plassere penger hos han, sier Gordon Haave, direktør i det Oklahoma-baserte investerings og konsulentfirmaet Asset Services Co. til Marketwatch.

Var i verdens toppen
I fjor sendte de kraftige vindmassene både olje- og gassprisene til nye høyder. Orkanene Rita og Katrina raste over store deler i Mexicogolfen og det gjorde at Amaranth tjente rundt 1,26 milliarder dollar på omfattende spekulasjoner knyttet til naturgasspriser og råvarer, mens de frem til august hadde rundt 2 milliarder dollar i fortjeneste.

Opprinnelig forvaltet hedgefondet Amaranth hele 9,2 milliarder dollar og hadde flere kjente institusjoner på kundelisten. Pensjonsfondet til 3M, fond forvaltet av storbankene Morgan Stanley og Goldman Sachs samt pensjonsfondet til San Diego har alle måttet lide for milliardskrellen.

Selger unna
Amaranth har solgt unna energiporteføljen sin til JP Morgan Chase og Citadel Investments, og håper at de nå kan få solgt unna de resterende delene av virksomheten for å redde investeringene til eierne. Citigroup skal være en av kjøperne.

Amaranth planlegger å kutte ned innen 31. mars og fondet hadde 420 ansatte før kollapsen.

Tidligere var kollapsen til Long-Term Capital Management det verste i historien. Hedgefondsatsingen gikk på en gedigen smell i 1998 og måtte legge inn årene etter å ha vært altfor risikovillige.

Long-Term Capital Management tapte rundt 4,6 milliarder dollar etter at Russland sluttet å betale renter på sine statsobligasjoner.

Står fritt
Hedgefond kan følge ulike investeringsstrategier. Hovedideen er å bruke derivater for å oppnå en god avkastning uten å være bundet til å følge et marked opp og ned, slik for eksempel et aksjefond gjør.

Slike instrumenter kan både dempe og øke risikoen. Hvis risikoen økes, kan fondet komme i en posisjon hvor man blir tvunget til å selge. Dette kan forsterke problemene. De siste par årene har hedgefond vært svært aktive i råvarer, som olje og gass.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.