*Nettavisen* Økonomi.

Gigantsøksmål mot Bjarne Skeie

Foto: Falch, Knut (Scanpix)

Milliardæren saksøkt for flere hundre millioner kroner.

31.03.09 14:44

Riggründer og milliardær Bjarne Skeie har fått et svært solid søksmål på nakken. Hele 700 millioner kroner er kravet, som blir blankt avvist av Bjarne Skeie.

NA24 - din næringslivsavis

Jan Herman Plavnik Dante og selskapet Phi Invest har gått til sak mot Bjarne Skeie og Skeie Technology. Bakgrunnen er en krangel om det russiske boreskipet «Deep Venture».

Tidligere var skipet på russiske hender da det het «Valentin Shashin». Grunnen til at kravet blir så stort, er at det er inkludert fremtidig fortjeneste på boreskipet.

- Krav av en annen verden
- Jeg har veldig vanskelig for å si noe annet enn at dette krevet fremstår som grunnløst. Kravets størrelse er også av en annen verden, sier Tom Bernhard Knudsen, advokat for Bjarne Skeie til NA24.

- Dette dreier seg om innleie av det russiske boreskipet fra et russisk selskap. For å gjøre en lang historie kort, mente Dante at han skulle hatt dette, i stedet for Skeie, sier Knudsen.

Kravet mot Skeie ble først brakt inn for forliksrådet i Kristiansand i fjor høst.

Det over tre år siden Skeie inngikk avtalen om innleie av «Deep Venture», og ifølge Knudsen ble forliksklagen tatt ut for å hindre at saken blir foreldet.

- Litt vilt
- Dette er jo litt vilt. Det er alltid lov til å prøve seg, men det har ingen ting med realiteten å gjøre. Her er det snakk om å prøve å skremme og herje, sier Bjarne Skeie til NA24.

Skeie sier at det var Dante som opprinnelig hadde en avtale om leie av boreskipet, men at han trakk seg fra avtalen.

- I ettertid har han tydeligvis angret. Nå vil han ha penger for noe som han overlot til andre, sier milliardæren.

Etter at Dante trakk seg fra avtalen om det russiske boreskipet, rykket Skeie inn og ordnet en ny avtale. Nå chartres «Deep Venture» av selskapet Venture Drilling i Kristiansand. Venture Drilling eies 50/50 av Sinvest ASA og Petrolia Drilling. Boreskipet er i dag i bruk utenfor Vest-Afrika.

Vil få saken avsluttet
Skeie er svært misfornøyd med søksmålet fra Dante. Derfor trekker gründeren og hans selskap Skeie Technology Dante og Phi Invest for Oslo tingrett for å få lagt saken død så fort som mulig.

- Dette er å springe rundt å ødelegge for folk. De kan bli erstatningsansvarlige, sier Skeie.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Tirsdag ettermiddag starter et forberedende rettsmøte for å få berammet saken. Skeie mener at kravet til Dante er så ubegrunnet, at han selv har gått til Oslo tingrett med en stevning for å få slått fast at Dante ikke har noe grunnlag for kravet han påstår å ha, et såkalt negativt fastsettelsessøksmål.

Få kommentarer
Jan Herman Dantes advokat, Terje Granvang, er forsiktig med kommentarene.

- Det eneste jeg kan si, er at det er en tvist mellom Skeie og Phi Invest og Jan Herman Dante som er saksøkt. Den prosessen er i gang for Oslo tingrett. Det er i dag et planmøte som er helt udramatisk. Saken er ikke berammet ennå, og det vil vel antakelig skje i dag. Det er alt jeg kan si, sier Granvang til NA24.

Han vil ikke gå inn på bakgrunnen for striden mellom Dante og Skeie.

- En flopp fra min side
Etter at NA24 har publisert saken om gigantsøksmålet mot Skeie, tar Jan Herman Dante etter hvert kontakt.

- Vi har trukket saken. Slik saken står nå er den en død fisk. Det er mest surt for meg, men dessverre ble det en ikke-sak. Den er bortfalt, sier Dante til NA24 på telefon fra USA.

Dante forteller at han frafaller saken mot Skeie, fordi det har vært datofeil i papirene han baserte saken sin på.

- Vi har måttet bøye oss for det. Det er en flopp fra min side, mener Dante.

Når det gjelder Skeies søksmål mot Dante for å legge saken død som nådde Oslo tingrett tirsdag, har Dante ikke noen formening om hva som skjer.

- Jeg vet ikke hva Skeie vil gjøre. Når jeg ikke har noen sak på Skeie, tror jeg dette legger seg. Du må komme tilbake etter påske. Da kan jeg kanskje si mer, sier Dante.

- Har du for vane å komme med så store søksmål?

- Utgangspunktet var at jeg følte meg lurt av Bjarne Skeie, men så viste det seg ikke å stemme. Jeg vil ikke blåse dette opp før jeg har gjort hjemmeleksene mine. Men jeg skal se på det når jeg kommer hjem om en 14 dagers tid, sier Dante.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.