NA24.no

- Jeg har sympati med Bjørn Kjos. Han må jo ha likviditet for å betjene formuesskatten, sier tidligere Sevan-gründer Jan Erik Tveteraas.
- Jeg har sympati med Bjørn Kjos. Han må jo ha likviditet for å betjene formuesskatten, sier tidligere Sevan-gründer Jan Erik Tveteraas. Foto: Alexander Winger (Nettavisen)

Gikk fra 250 millioner i formue til 25 millioner i gjeld

Sist oppdatert:
Tok opp lån for å betjene blant annet formuesskatten. - Jeg satt igjen med privat gjeld.

Jan Erik Tveteraas skapte milliardverdier gjennom selskapet Sevan Marine. Selv satt han på det meste med en formue på 250 millioner kroner. Så kom finanskrisen og alt raknet.

Før finanskrisen var Tveteraas forgudet av aksjemarkedet og banken rullet ut den røde løperen da Tveteraas kom på besøk. Det ble det brått slutt på.

Sevan Marine fikk finansielle problemer og aksjen stupte på Oslo Børs. En formue på 250 millioner kroner fordunstet og igjen satt Tveteraas med en gjeld på 25 millioner kroner.

Før finanskrisen var Jan Erik Tveteraas forgudet av aksjemarkedet og banken rullet ut den røde løperen da Tveteraas kom på besøk. Det ble det brått slutt på.

- Jeg satt igjen med privat gjeld, blant annet som følge av formuesskatten. På det meste var min formue på 250 millioner kroner, men da jeg gjorde opp regningen etter finanskrisen, var jeg i minus med 25 millioner, sier Tveteraas til Nettavisen.

- Hvor mye formuesskatten utgjorde av det, vet jeg ikke, men at det var noen millioner er helt klart. Det var ikke lyst betont. Jeg har heldigvis klart å skape ny virksomhet og er igjen på plussiden. Det er jeg veldig glad for i dag, fortsetter han.

- Måtte selge leiligheter og hytter
I et eksklusivt intervju med Nettavisen sist uke, kunne Norwegian-gründer Bjørn Kjos fortelle at hans aksjesalg i Norwegian sist mandag var et resultat at han trengte kapital til å betale formuesskatten. Totalt vil den beløpe seg til 20 millioner kroner i år.

- De siste årene har jeg solgt leiligheter og hytter samt tatt opp lån, for å dekke formuesskatten, sa Kjos til Nettavisen.

LES HER: - Jeg har solgt leiligheter, hytter og lånt penger

LES HER: Mener Kjos bør låne penger for å betale skatt

LES HER: Kjos må betale 1.900 prosent i skatt

Oslo 20140507. Administrerende direktør Bjørn Kjos presenterer tallene for første kvartal for Norwegian Air Shuttle ASA på Felix konferansesenter onsdag morgen. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix


- Jeg har sympati for Kjos
Jan Erik Tveteraas forstår Kjos godt.

- Jeg har sympati med Bjørn Kjos. Han må jo ha likviditet for å betjene formuesskatten. Men når en gründer selger, så reagerer dessverre aksjemarkedet negativt. Det var en av årsakene til at jeg ikke solgte. Jeg måtte stå last og brast med de andre aksjonærene. Å selge aksjer i Sevan var ikke en aktuell problemstilling. Jeg måtte ta konsekvensen av finanskrisen, sier Tveteraas til Nettavisen.

Fakta: Fakta om Sevan Marine

Klikk for å åpne faktaboksen
 

Sevan Marine har gått fra å eie og drifte rigger og FPSOer, til å bli et selskap som tilbyr teknologi- og ingeniørtjenester med utgangspunkt i sin sylinderformede teknologi.

Det har skjedd etter at selskapet på hengende håret berget seg unna det som ville blitt en av norgeshistoriens største konkurser, tilbake i 2011.

Tynget av en gjeld på over 5 milliarder ble selskapet restrukturert, med daværende styreformann Jens Ulltveit-Moe i spissen. Redningen kom i form av en avtale med riggselskapet Teekay som tok på seg forpliktelser og gikk inn som største aksjonær.

Han mener at formuesskatten er en ekstra belastning for gründere og skaper problemer for dem som starter en bedrift og lykkes, men som ikke har en likvid formue.

- De må enten selge eiendeler, eller som meg, ha en trekkfasilitet i en bank, for blant annet å betjene formuesskatten. Da får man mer skattemessig fokus, enn fokus på å skape verdier og arbeidsplasser. Det er ikke bra, sier Tveteraas.

Den Stavanger-baserte gründeren har i dag suksess som styreformann og gründer av Soiltech AS, styreformann i Mento AS og Xait AS, styremedlem i Øglænd Industrier og en rekke andre selskaper.


Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere