NA24.no

Gikk glipp av milliard

Foto: Jan Tore Glenjen (Stavanger Aftenblad)
Sist oppdatert:
Fred Ingebrigtsen måtte dumpe Acta-aksjene og gikk på stortap. Se hva han kunne hatt om han hadde solgt i fjor.

Tirsdag morgen kommer det frem at Fred Ingebrigtsen, som er siktet for innsidehandel i Acta, har fått solgt unna aksjene sine. Han har dumpet dem til en sterkt rabattert pris. Aksjene var eid av hans heleide investeringsselskap Spring Holding.

NA24 - din næringslivsavis

Fasiten lyder 8,5 kroner aksjen, 13 prosent under mandagens allerede nedtrykte sluttkurs. Ingebrigtsen har solgt unna alle sine 49.268.547, som til sammen utgjør en eierandel på 19,6 prosent i Acta, gjennom det heleide selskapet Spring Holding. Det er meglerhusene SEB Enskilda og Arctic Securities som står for salget.

LES OGSÅ:Dette er Fred Ingebrigtsen

Med en salgskurs på 8,5 kroner sitter Ingebrigtsen igjen med 418,78 millioner kroner. Dette høres kanskje enormt mye ut, men i realiteten har Ingebrigtsens formue fått en real knekk. Når fasit skrives har faktisk Ingebrigtsen svært lite penger igjen etter at aksjene ble realisert. Han hadde nemlig en kraftig belåning på aksjene, samt finansert poster via terminer, som ble verdiløse når aksjekursen raste.

Det har vært spekulert i at Spring Holding kunne gå inn i en insolvens-situasjon, men selskapet skal etter det NA24 erfarer ikke være i fare for å gå over ende når alle kreditorer og lånegivere har fått sitt. Men det er en fattig trøst. Det er bare småpenger igjen etter at kreditorene har fått sitt.

Milliardtap
Til sammenligning ble aksjen på det meste handlet for 39,9 kroner i 2007. Om Ingebrigtsen hadde fått plassert aksjene sine til denne kursen hadde han i stedet sittet igjen med 1965,82 millioner.

Salget innebærer ikke bare tapt gevinst for Ingebrigtsen. Blant aksjene som er solgt inngår aksjene på to terminkontrakter, til sammen 8.000.000, som han har måttet kjøpe til 12,12 kroner stykket. Dermed har han tapt 28,96 millioner kroner bare på denne handelen.

Sjokkmeldingen
Mandag morgen ble det kjent at Rogaland politidistrikt siktet fem personer for misbruk av innsideinformasjon. En av de siktede er grunnlegger og styremedlem Fred Ingebrigtsen i finanskonsernet Acta.

Les mer: – Innsidehandlet for 100 millioner

Ingebrigtsen har etter at siktelsen ble kjent uttalt at han er sjokkert og nekter for å ha utlevert innsideopplysninger fra selskapet.

Tirsdag ble det kjent at fire av de fem er i familie. Politiet antyder at de involverte kan bli dømt etter «mafiaparagrafen» ettersom de skal ha opptrådt som en organisert gruppe.

Les mer: Familien dratt inn i Acta-skandalen

Det betyr at strafferammen øker fra seks til 11 års fengsel om de blir dømt etter den paragrafen. Dermed er det trolig ikke de monetære tapene som bekymrer Ingebrigtsen mest om dagen.

Les mer: Kan bli fengslet i dag

Får juling på børsen
Dumpingsalget slår hardt ut for de andre aksjonærene.

- Spring Gruppen forbeholder seg retten til å selge færre aksjer, eller ingen aksjer overhodet, avhengig av hvilken pris det oppnås på aksjene, het det i gårsdagens melding, da salget ble annonsert.

Mange er nok overrasket over at prisen da ble så lav som den ble. Acta handles i øyeblikket for 8,50 kroner, ned 13,00 prosent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere