*Nettavisen* Økonomi.

Gildes kjøttdeig får skylden

Foto: (Scanpix)

Årsaken til alvorlig nyresykdom hos seks barn er trolig funnet. Gilde trekker 50 tonn kjøttdeig.

25.02.06 13:45

Det kom frem da Mattilsynet og Folkehelsa fredag holdt pressekonferanse om årsaken til HUS-syndrom, som har medført nyresvikt hos barn.

Folkehelseinstituttets etterforskning av utbruddet av hemolystisk-uremisk syndrom (HUS) viser at Gilde-kjøttdeig er den mest trolige årsaken til sykdommen hos de seks barna.

Les hele pressemeldingen

Trekker 50 tonn kjøttdeig
Endelig svar på analysene fra Norges Veterinærhøgskole vil foreligge i begynnelsen av neste uke. Men Gilde trekker allerede nå tilbake alle kjøttdeigprodukter fra markedet som kan utgjøre en risiko inntil sikre analyser foreligger.

- Vi opplever at Gilde tar dette på alvor slik vi også venter av en seriøs aktør, sier adm direktør Joakim Lystad i Mattilsynet.

Ulykkelig
Mattilsynet oppfordrer nå forbrukerne om å levere ferskt og fryst Gilde kjøttdeig med autorisasjonsnummer 103 kjøpt etter 1. januar tilbake til butikken eller å kaste den.

Kommunikasjonsdirektør Nina Sundqvist i Gilde sier kjøttprodusenten er svært ulykkelig hvis kjøttdeigen har forårsaket nyresvikten til barna.

- Vi tilbakekaller kjøttdeigen nå. Kjøttdeigen det gjelder er tydelig merket på etiketten. I en hvit firkant står tallet 103, sier Sundqvist til TV 2 Nettavisen.

- Hvor er kjøttdeigen produsert?

- Det er på Rudshøgda, sier Sundqvist.

Kjøttdeigen skal hovedsakelig være solgt i østlandsområdet.

- Hvordan kunne dette skje?

- Vi vet faktisk ikke. De siste to årene har vi hatt ukentlig E. coli -prøver, og vi har aldri hatt utslag på dem, sier Sundqvist.

- Kan folk stole på kjøttdeigen til Gilde?

- Ja, det kan de, sier informasjonsdirektøren.

Hun oppfordrer alle til å varmebehandle kjøttet, og gjentar at Gilde er svært ulykkelig hvis kjøttdeigen har forårsaket nyresvikten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.