NA24.no

Gir 600.000 til gatebarna

Mange landsbyer ble jevnet med jorden av supertyfonen Haiyan.
Mange landsbyer ble jevnet med jorden av supertyfonen Haiyan.
Sist oppdatert:
Norsk selskap punger ut etter katastrofen.

Tyfonen Haiyan smadret i november byen Tacloban på Filippinene og drepte mer enn fem tusen mennesker, først og fremst av de tsunami-lignende vannmassene.

Prosjektet Streetlight, rettet mot gatebarn, fikk nylig en telefon fra selskapet Nordic - og hundre tusen  dollar til gjenoppbygging, noen måneder etterpå.

Klatret på taket
Den unge nordmannen Erlend Johannesen hadde i snart ti år drevet organisasjonen Streetlight i Tacloban, et prosjekt rettet mot foreldreløse barn.

Prosjektet inneholdt et barnehjem med utdanningstilbud, samt en helsestasjon, alt ble knust i løpet av få minutter.

Mirakuløst overlevde Streetlights ansatte, samt 68 barn, ved å klatre opp på taket, mens fem meter høye bølger hamret mot betongveggene. Barnehjemmet var etterpå den eneste bygningen som stod igjen i området.

Se den dramatiske videoen her


Ble rikskjendis
Streetlight hadde bygget opp en betydelig organisasjon i Tacloban før taifunen rammet, med flere lokale fast ansatte og en rekke frivillige som jobber gratis i kortere eller lengre tid, hovedsaklig fra Norge eller Canada. Alt finansiert av gaver fra privatpersoner og noen få bedrifter.

Katastrofen i november gjorde organisasjonen kjent i Norge, og Erlend Johannesen ble rikskjendis. Før jul ble han kåret til Årets Trønder, foran Marit Bjørgen.

Pengene strømmet også inn, nærmere 13 millioner kroner på kort tid. Men så ble det stille.

Betyr mye for de lokalt ansatte
Gaven fra Nordic Semiconductors, også hjemmehørende i Trondheim, er unntaket.

-Vi er som alle andre svært imponert over den innsatsen Streetlight gjør for gatebarna på Filippinene. Nordic har virksomhet i Manila, og vi mener vi har et sosialt ansvar som bedrift til å hjelpe i en slik situasjon. For de Nordic-ansatte på Filippinene betyr dette mye, og de vil få et ansvar for oppfølgingen. Kanskje kan vi få til et langsiktig samarbeid, sier adm. dir Svenn-Tore Larsen.

- Vi er selvfølgelig svært glade for gaven, det sier seg selv, forteller Erlend Johannesen på telefon fra Tacloban.

- Det betyr mye at man ikke er blitt glemt, etter at alt oppstyret har gitt seg.

Styreleder Robert Hoven i Streetlight sier at gjenoppbyggingen ikke har startet ennå.

- Vi skynder oss langsomt. Det som er viktig nå er å bruke midlene fornuftig, og ikke minst tenke langsiktig. Vi jobber nå med å kjøpe en gunstig tomt, vi mener det er for usikkert dersom vi ikke har kontroll på eiendomsforholdene i et samfunn som det man opererer i der nede.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere