Gå til sidens hovedinnhold

Gir blaffen i beredskapen

33 norske kommuner har gitt blaffen i å lage planer for helsemessig og sosial beredskap, til tross for at de er pålagt dette. Helsedirektøren ber dem skjerpe seg.

- Kommunene må skjerpe seg slik at mangel på beredskap ikke går utover innbyggerne, sier helsedirektør Lars E. Hanssen til NRK.

Dersom for eksempel fugleinfluensa skulle smitte over på mennesker og vi får en såkalt pandemi, med massiv spredning i befolkningen, er disse kommunene dårligere forberedt til å takle en slik krise.

Helsedirektøren ber nå kommunene ta grep for å hindre at mangelen på beredskapsplaner går ut over innbyggerne.

Beredskapsplanene skal baseres på en risiko- og sårbarhetsanalyse for den enkelte kommune, og etter regelverket skulle planene vært ferdige innen 1. juli 2003.

- Beredskapsplanlegging er sammen med beredskapsøvelser vesentlige elementer for å verne befolkningens liv og helse. Mangel på slike planer innebærer en økt risiko for skadelige følger for befolkningen, heter det på nettsiden til Statens Helsetilsyn.

Ullensaker, Gjerdrum og Øyer fikk alle pålegg i begynnelsen av februar om å utarbeide beredskapsplaner for helse- og sosialtjenestene.

Mattilsynet ble onsdag nedringt av bekymrede nordmenn som frykter fugleinfluensaen. Dette bør du vite om viruset.

Nasjonalt Folkehelseinstitutt sjekker nå om katten kan smitte oss. Dersom du har katt, bør du sette bjeller på den for å unngå at den jager influensasyke fugler.

Direktøren for Statens folkehelseinstitutt svarer nå TV 2 Nettavisens lesere på spørsmål om fugleinfluensaen. Send inn spørsmål og les svarene her .

Folkehelseinstituttet aner ikke hvor mange som kan dø dersom fugleinfluensaen kommer til Norge, og jobber på spreng med å lage beredskapsplaner.

Reklame

Ny Pyton-bok: Dette er Tommy Sydsæters favoritthistorier med Rhesus Minus

Kommentarer til denne saken