Gir blaffen i lavere skatt

Foto: Bo Mathisen (©BO MATHISEN)

Ny undersøkelse med oppsiktsvekkende tall om nordmenns forhold til selvangivelsen.

30.04.12 21:32

- Klokka 24 går fristen ut for innlevering av årets selvangivelse. Har du ingen endringer, trenger du ikke levere, men husk å sjekke tallene, oppfordrer avdelingsdirektør Inger-Berit Andersen i Skatt øst.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK

Ifølge Andersen er det altfor mange som bruker for lite tid på å kontrollere tallene i selvangivelsen.

Nå viser ny undersøkelse at hun trolig her rett.

Åtte av ti gjør ingenting for å krympe skatten
Hele åtte av ti nordmenn sjekker ikke muligheten for å betale mindre skatt, viser undersøkelsen utført av Nordnet Bank.

Ifølge Nordnet mener nesten halvparten av alle nordmenn at de betaler for mye i skatt, men bare to av ti planlegger økonomien sin slik at de kan betale minst mulig skatt.

- Mange nordmenn går glipp av tusenlapper fordi de ikke planlegger økonomien sin mest mulig skatteeffektivt. Det finnes mange muligheter til skattefradrag, men dette ser det ikke ut til at vi benytter oss av i stor nok grad, sier spareøkonom i Nordnet Bank Sissel Olsvik Vammervold.

God timelønn å bruke tid på å sjekke
Nordmenn er flinke til å spare penger på matvarer og gjør prissammenligninger på både flyreiser og lånerenter.

- Undersøkelsen vår viser at nordmenn flest ikke muligheten til å betale mindre skatt. Setter du deg inn i de fradragene som er relevante for deg, kan det bli en svært god timelønn for strevet, påpeker Olsvik Vammervold.

Noen lyspunkter
Selv om vi i hovedsak ikke undersøker muligheten for å betale mindre skatt, går vi gjennom postene i selvangivelsen og sjekker at de er korrekte. Bare 15 prosent sjekker ikke selvangivelsen i det hele tatt og fire av ti sjekker selvangivelsen nøyere dersom de får restskatt.

- Selv om vi nå kan levere selvangivelsen ved såkalt “stille aksept”, er det betryggende at 85 prosent av oss i hvert fall går gjennom de største postene og undersøker at de er korrekte, sier Sissel Olsvik Vammervold

Nordnets undersøkelse viser også at 46 prosent av befolkningen mener de betaler for mye skatt, mens kun fire prosent mener de betaler for lite.

- Det er kanskje ingen overraskelse at mange mener de betaler for mye i skatt, men det er oppsiktsvekkende at halvparten av oss synes vi betaler akkurat passe med skatt. Det er ikke det inntrykket vi får når det diskuteres på politisk plan eller over lunchbordet på arbeidsplasser, avslutter Sissel Olsvik Vammervold.

Ikke la deg lure av penger tilgode
Inger-Berit Andersen i Skatt øst tror mange lar seg blende av penger tilgode på skatten.

- Det virker som om noen, når de ser av den foreløpige skatteberegningen at de får tilbake penger på skatten, sier seg fornøyd uten å sjekke om de har krav på mer, sier hun.

Hun oppfordrer spesielt følgende grupper til å sjekke selvangivelsen grundig i år:

- Dersom det skjedde endringer i livssituasjonen din i fjor, kan det ha innvirkning på skatten. Kanskje du flyttet, byttet arbeidsgiver, tok opp lån, ble gift eller skilt. I så fall har du kanskje rett på fradrag du ikke har hatt tidligere, påpeker Andersen.

Skatteetaten forhåndsutfyller det vi har fått fra arbeidsgivere, banker, forsikringsselskaper, barnehager osv, men du må selv melde fra om eventuelle mangler og feil.

Skatteetaten oppfordrer alle til å sjekke følgende poster i kveld:
* Har du riktig skatteklasse? Endring av skatteklasse kan bety 12000 mindre i skatt.

* Har du fått fradrag for barnepass?

* Har du pendlerutgifter?

* Har du reiseutgifter mellom hjem og arbeid?

* Har du fått fradrag for alle renteutgiftene?

* Har du mottatt lønn som ikke er kommet med på selvangivelsen?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.