NA24.no

Foto: FOTO: Erik Johansen / SCANPIX

Gir gratis lån i 20 år

Sist oppdatert:
Nærmere det å plukke penger opp fra bakken, kommer du neppe.

DRAMMEN (NA24): Fremskrittspartiets finanstrio Jørund Rytman, Christian Tybring-Gjedde og Ketil Solvik-Olsen troppet mandag opp på kontoret til Husbanken i Drammen.

For å informere om den statlige velferdsetaten, som den liker å omtale seg som, møtte de folkevalgte Husbankens ledelse, anført av administrerende direktør Bård Øistensen.

Husbanken, som ble konstruert i 1946 for å bygge opp Norge etter krigen, har de senere år endret funksjon. Fra å ha vært tilnærmet enerådene med å gi nordmenn mulighet til å sikre seg egen bolig er fokuset nå endret til å være en markedssupplerer og å ha en korrigerende funksjon. I dag står Husbanken bak 10-15 prosent av boligbyggingen.

Med det som bakteppe lurer Christian Tybring-Gjedde på om ikke Husbanken er overflødig i en ideell verden.

- Ja. All statlig virksomhet hadde vel mer eller mindre vært det, parerer Bård Øistensen.

Nå er det nok imidlertid et stort behov i Norge for Husbanken, i hvert fall dersom man spør de mer enn 125.000 husstandene som mottar bostøtte hver måned.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK

Dyrere eller ei
Husbankens nye roller betyr i praksis at boligene som de sørger for lån til følger strengere reguleringer enn i bransjen generelt, noe som vil si satsingsområder som universell utforming, lavenergi og byggeskikk. Målet til Husbanken er at de ved å være i førersetet her også vil øke kravene i byggebransjen generelt.

Frp-trioen lurer på om dette ikke er med på å øke boligprisene.

- Her har det vært en del meninger. Men statsråden (Kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete red. anm.) har sagt at det ikke blir dyrere. Så vi følger statsråden, sier Øistensen.

Men den pillen bør kanskje sukres ytterligere.

- Det at det ikke kommer noen merkostnader knyttet til universell utforming er lureri, sier Christian Tybring-Gjedde til NA24.

Krisefunksjon
Når det gjelder Husbankens korrigerende funksjon betyr det at den blant annet vil tilby flere boliglån i perioder der bunnen faller ut av markedet, slik man i nyere tid har sett under krisene i 2001 og 2008. På denne måten kan man hindre at det oppstår full krise i byggebransjen.

Selv om Norge går så det griner i dag er allikevel store deler av kloden dekket med mørke skyer, som på sikt kan gi virkninger også her hjemme. Det kan føre til at Husbanken igjen vil ta en mer aktiv rolle.

- Hvis vi blir bedt av Stortinget om å ta en slik rolle så gjør vi det, sier Øistensen.

Skjer dette kan det nok også bli lempet på kravene.

- I en slik situasjon og dersom vi får gjøre endringer i regelverket vårt, vil vi gjøre det. Under finanskrisen så man at vi på ganske kort tid fikk økt tilskuddene, sier Øistensen.

Vanskeligstilte
I utgangspunktet er kommunenes startlån via Husbanken og Kommunal- og regionaldepartementet øremerket vanskeligstilte på boligmarkedet.

Men etter at Finanstilsynet innførte den omstridte regelen om at man må ha 15 prosent egenkapital har Husbanken i større grad seilt opp som en mulig redning for deg uten oppsparte midler.

Kravene som har høstet kritikk av flere banker splitter også Frps finansfraksjon.

Christian Tybring-Gjedde synes i utgangspunktet ikke synd på personer som ferdig utdannede i starten av 30-årene har endt opp uten egenkapital til å kjøpe seg bolig. Solvik-Olsen og Rytman derimot mener at regelen er feil, da den kan føre til at folk med millionlønninger ikke får kjøpt bolig, mens folk med langt lavere inntektsgrunnlag kan få statlig hjelp.

Øistensen sier at det ikke skal være noen rett å få egen bolig, men at kommunene har en plikt til å tilby boligfinansiering. Noe Husbanken altså gjør.

Gjennom midler fra Husbanken tilbyr nesten samtlige norske kommuner startlån, der man kan ta innersvingen på Finanstilsynets nye egenkapitalkrav, da lån fra Husbanken kan være fritatt fra kravet. De mest vanskeligstilte kan i prinsippet få finansiert hele boligen via startlån. Folk med høyere inntekter får kun finansiert deler av boligen som startlån og de må derfor låne resten i vanlig bank.

En enslig voksen uten barn og med inntekt under 290.000 kroner årlig kan få hele boligen finansiert via boligtilskudd og startlån. Forutsetningen er at vedkommende vil være i stand til å betjene lånet. En enslig voksen i Bergen med en inntekt under 340.000 kroner i inntekt kan få finansiert 40 prosent av kjøpesummen via startlån. Dersom personen kun trenger å finansiere 20 prosent av boligen via startlån finnes det ingen øvre inntektsgrense i Bergen kommune.

I 2011 var et gjennomsnittlig startlån per tredje kvartal 616.000 kroner. I overkant av 10.000 husstander tok opp startlån i 2011. Mer informasjon om startlån finner du her på Husbankens hjemmesider.

Landets råeste rente
Men ikke bare kan Husbanken hjelpe mange til å få eget tak under hodet, men den kan også skilte med en rente utenom det vanlige.

- Vi tilbyr nå en 20-års fastrente på 3,057 prosent, sier Rune Robertsen, assisterende administrerende direktør og leder av Forvaltningskontoret.

For fastrenter på fem og ti år er rentene henholdsvis på 2,472 og 2,960 prosent. Den flytende renten er identisk med femårig fastrente.

- Med tanke på Norges Banks inflasjonsmål på 2,5 prosent betyr dette at dere tilbyr nærmest gratis penger i 20 år, sier Tybring-Gjedde.

- Det går fint an å si at renten som Husbanken tilbyr er for lav, svarer Øistensen.

Årsaken til at denne ekstremt lave renten skyldes at Husbanken, i likhet med andre statlige institusjoner som Lånekassen og Statens pensjonskasse, baserer renten sin på renten på statsobligasjoner i foregående kvartaler.

Når investorene frykter verden ute setter de pengene sine der det er sikkert, og få ting er sikrere enn Norges betalingsdyktighet. Når etterspørselen etter slike papirer stiger faller rentene.

- Ikke bra med gratis penger
De som avgjør hvilke lån det er som skal bli innvilget er det ansatte i de forskjellige kommunene som står for. Ifølge Øistensen benytter disse seg av de samme risikovurderingene som bankene, selv om de ikke nødvendigvis anvender private kredittvurderingsbyråer.

Det finnes heller ikke noe tak på hvor mye du kan tjene for å nyte godt av ordningen, men foreløpig er det ikke de rikeste som ber om slike lån.

- Snittet ligger rundt 400.000 kroner med resten fordelt rundt 50/50 over og under, opplyser kommuikasjonsdirektør Are Sauren.

Når det gjelder boligporteføljen til Husbanken har det vært minimale tap, noe Tybring-Gjedde peker på at kanskje ikke er så rart da prisene kun har steget de siste årene.

Rune Robertsen opplyser at de beregner en kalkulasjonsrente på 6,25 prosent, men at de ikke har stresstestet kundene sine.

- Det er interessant å se at de verken har stresstestet porteføljen eller benytter seg av kredittvurdering, sier Rytman til NA24.

Ketil Solvik-Olsen biter seg spesielt merke i en ting, som han nå vurderer å spørre Finansminsiter Sigbjørn Johnsen om.

- Det er rart at regjeringen forventer at Oljefondet skal ha en årlig avkastning på over fire prosent, mens Husbanken nå tilbyr lån i 20 år til tre prosent. En så lav rente er ikke noe å skryte av da det ikke er bra for økonomien at pengene nesten er gratis, sier han til NA24.

For å bruke pengene som samler seg opp i Oljefondet har politikerne vedtatt den såkalte handlingsregelen. Den går på at man hvert år kan bruke fondets forventede realavkastning på 4 prosent (altså avkastning fratrukket inflasjon) over statsbudsjettet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere