NA24.no

Gir milliarder til verdens rikeste

Foto: Scanpix
Sist oppdatert:
Warren Buffett donerer milliarder til den eneste som er rikere enn seg selv.

Den amerikanske investorlegenden Warren Buffett har donert 1,25 milliarder dollar, vel 9,7 milliarder kroner etter dagens kurs, til ekteparet Bill og Melindas veldedige stiftelse Bill & Melinda Gates Foundation, ifølge Associated Press.

NA24 - din næringslivsavis

Gaven som består av aksjer i Buffetts investeringsselskap Berkshire Hathaway er den tredje overføringen til stiftelsen Buffetts plan om å gi bort mesteparten av pengene sine.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Stiftelsen til Bill og Melinda Gates er verdens største og hadde legater verdt 27,5 milliarder dollar i april i år.

Aksjefall
Tidligere har Buffett meldt at han skal gi bort 85 prosent av sin personlige formue. Store deler av pengene skal gå til stiftelsen Bill og Melinda Gates har opprettet for å fremme helse- og utdanningsfremmende tiltak verden over.

Hadde Buffett gitt bort aksjene sine i fjor hadde verdien på donasjonen vært verdt 30 prosent mer grunnet fall i aksjekursen til Berkshire Hathaway.

Verdens dyreste lunsj
Foruten Bill og Melinda Gates stiftelse støtter Buffett også andre veldedige formål. Ifølge Associated Press ga han også B-aksjer verdt 125 millioner dollar til Susan Thompson Buffett Foundation og nesten 50 millioner dollar hver til stiftelsene Sherwood Foundation, Howard G. Buffett Foundation og NoVo Foundation.

Hvert år holder han også en årlig auksjon på eBay der han selger en lunsj med seg selv til høystbydende. Denne ble nylig avsluttet der det høyeste budet endte på 1,68 millioner dollar, vel 10,8 millioner kroner.

Kjøperen av lunsjen med Buffett kan ta med seg opptil syv av sine venner på Manhattan steakhouse Smith & Wollensky. Det er dette stedet lunsjen holdes hvert år.

Siden 2003 har disse årlige auksjonslunsjene til Buffett dratt inn mange millioner dollar som har gått til Glide-stiftelsen. Stiftelsen Buffetts avdøde kone engasjerte seg i.

Årsaken til at folk er villige til å hoste opp så mange millioner kun for å få en begrenset tid med den styrtrike investoren skyldes nok delvis at de håper de kan få noen investeringstips.

Under har NA24 listet opp en god del av Buffetts pengetips.

Svindyre råd gratis
Her får du noen av tipsene Buffett blant annet har gitt sine egne aksjonærer.

* Hold hodet kaldt og ikke bli oppildnet selv om noen analytikere anbefaler aksjen.

* Du må ha det rette temperamentet slik at du kan ta bestemmelser uavhengig av andres handlinger. Du må ha en filosofi og egenskapen av å tenke uavhengig.

* Du trenger ikke å være ekstra smart for å lykkes som investor. Det spiller ingen trille hva andre mennesker tror om aksjen. Det som betyr noe er om du vet nok til å evaluere selskapet.

* Du skal kunne skrive ned markedsverdien på selskapet på et papir for så å fortsette med at selskapet er verdt mer enn det fordi...- dersom du ikke kan fullføre setningen skal du ikke kjøpe aksjen.

* Nøkkelen er å ikke bli forført av ville ideer, men i stedet følge det fundamentale år ut og år inn.

Flere gode råd
For alle som ikke var på generalforsamlingen, men som kan tenke seg å få et større innblikk i hvordan verdens rikeste mann tenker finner man blant annet noe på hjemmesiden til selskapet.

I et brev til selskapets aksjonærer fra februar nevner Warren Buffett blant annet hva han leter etter hos selskaper han vil investere i.

* Sats på handler som du forstår

* Som har fordelaktig langsiktig økonomi

* Dyktig ledelse du kan stole på

* Fornuftig prislapp

* Langsiktig konkurransefortrinn

Vollgrav
Det Buffett betegner som en virkelig god investering er selskaper med en vollgrav som sørger for fantastiske utbytter på den investerte kapitalen. Han mener at kapitalismens vesen garanterer at konkurrenter til stadighet vil angripe selskaper med store utbytter, og at en vollgrav i form av enten å være lavkostnadsprodusent eller å inneha en sterk merkevare som for eksempel Coca-Cola er essensielt for å kunne opprettholde suksessen.

I likhet med de fleste andre av oss mener også han at dess bedre ledere selskapet har jo bedre er det, men han sier også at dersom et selskap må ha en stjerne for å produsere gode resultater er ikke selskapet i seg selv noen stjerne. Da selskapets styrke vil forsvinne når superlederen gjør det.

Han har også et råd til hva man overhodet ikke må investere i.

– Fly er skrekkelig
Buffetts skrekkeksempel på en forretning er en som vokser hurtig, krever store kapitalinnsprøytninger for å skape veksten og som så tjener lite eller ingen penger. Hans eksempel på en slik forretning er flyselskap.

I brevet skriver han også at et varig konkurransefortrinn har vært unnvikende helt siden Wright-brødrene tok sin første flytur, og nevner at en fremsynt kapitalist ville gjort sine etterfølgere en stor tjeneste om han hadde skutt ned Orville.

Selv skammer han seg over at han i 1989 kjøpte seg opp i U.S. Air. Dette er en handel han betegner at han var veldig heldig med da han i 1998 ble kvitt selskapet, og det med fortjeneste. I tiåret som fulgte har U.S. Air. gått konkurs to ganger.

– Vi er for enkle
Rådene til Buffett kan for mange virke som enkle løsninger noe han selv er fullt klar over, men Buffetts historie viser at han har mer enn gjennomsnittlig «fingerspitzgefühl» på hva som er gode investeringer.

– Akademikerne er ikke for interesserte i oss – vi er for enkle. Hva skulle professorene gjøre? Veldig mange av formlene (de bruker til å analysere aksjer og markeder) er helt feil. De eksisterer kun for å gi den intellektuelle klassen noe å gjøre. Vi gjør ingenting annet enn å utøve vår intellektuelle tilbøyelighet til matematiske formler, sa Buffetts høyre hånd Charles Munger på generalforsamlingen, ifølge CNNMoney.

Ekstrem kursoppgang
Da Buffett kjøpte seg inn i Berkshire, som var et tekstilselskap, i 1962 lå aksjekursen på rundt syv dollar per aksje. Da han tok over kontrollen i selskapet i 1965, lå kursen på 18 dollar per aksje.

Det var først i 1969 at Buffett omgjorde Berkshire til investeringsselskap, og siden den gang har kursen gått til himmels.

Selskapet har gjort det bedre enn S&P 500-indeksen i hele 38 av de 44 årene Buffett har ledet selskapet.

I dag er kursen på A-aksjene USAs dyreste med 89.384 dollar per stykk, og det etter et fall på vel 30 prosent det siste året. B-aksjene koster 2.892,97 dollar per stykk.

Aksjeprisen har blitt så høy fordi Buffett ikke har splittet aksjene, noe de aller fleste selskaper gjør.

Berkshire Hathaway har investert i mer enn 60 forskjellige selskaper.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere