NA24.no

Gir millioner til prostituerte

Sist oppdatert:
NA24 var med da Erik Solheim møtte hjemsendte prostituerte i Nigeria. Norge gir dem millionstøtte.

ABUJA, NIGERIA (NA24): - Do you know what time it is? It`s time for love, lokker de nigerianske prostituerte tilfeldige forbipasserende som tråkker opp og ned Oslos paradegate Karl Johan.

NA24 - din næringslivsavis

Norske myndigheter vil gi disse kvinnene et tilbud og har investert nærmere 2 millioner kroner i et prosjekt som skal gi dem ly hvis de vender tilbake til sitt hjemland.

Mandag signerte utviklingsminister Erik Solheim en avtale med nigerianske myndigheter som skal gjøre hjemkomsten enklere for nigerianske prostituerte fra blant annet Karl Johans gate.

NA24 følger Solheims Afrika-reise og gir deg daglige oppdateringer:Følg Solheim i Afrika

Stadig flere i Europa
50.000 nigerianske kvinner selger sex til europeiske menn, ifølge en undersøkelse fra 2003. Det opplyser nigerianske myndigheter. Tallet har trolig vokst betraktelig siden den gang.

Problemet gjelder de fleste store byer i Europa, men er spesielt stort i Italia og Spania. Men også i Østerrike og Norge har antall prostituerte fra Nigeria økt.

- Det har ikke vært et samarbeidsprogram før i dag mellom våre land, sier Carol Ndagunba, leder for kontoret for hjemsendte trafficingoffer, National Agency for Prohibition of Traffic in Persons (NAPTIP), til NA24.

Stor gjeld
En stor del av jentene er utsatt for et enormt press fra bakmennene. Det kan være vold, trusler, heksekunst, og andre ting som gjør livet vanskelig.

- De har gjeld på opptil 40.000 euro når det kommer til Europa. De er utsatt for kyniske bakmenn som tjener stor penger, sier Ndagunba.

Kvinnene bruker opptil tre år før de klarer å nedbetale gjelden. Ifølge NAPTIP-undersøkelser er dette en ond spiral som bør brytes. Neste skritt når gjelden er nedbetalt, er nemlig å rekruttere andre jenter til sin egen stall.

Utviklingsminister Erik Solheim sier Norge bør gjøre noe med prostitusjonproblemet. Den signerte avtalen er et tilbud til de som vil ha det.

- Jentene får nå muligheten til å reise hjem, sier Solheim.

Endret loven
Ifølge presentasjonen fra NAPTIP ble myndighetene klar over problemene sent på 90-tallet.

- Dette problemet ble fornektet helt frem til vi etablerte kontoret i 2004, sier Carol Ndagunba.

Loven er også blitt endret slik at det skal bli enklere for ofrene å vende hjem. NAPTIP gjorde i 2005 en undersøkelse for å kartlegge hvorfor disse kvinnene søker til prostitusjon. 35 prosent gjorde det å grunn av fattigdom, og mange fordi de har fått et glorifisert inntrykk av Vesten.

- Må snakke åpent
Etter besøket hos NAPTIP bærer turen til senteret som skal ta i mot trafficking-ofre som frivillig har reist hjem.

Solheims kortesje kjører inn i landsbyen som ironisk nok har fått navnet «City of Excellence». Bygget er gråblått og har en enkel standard, og de som bor der er kvinner som er hjemsendt fra Italia og Spania. Det er tre soverom med åtte senger i hvert rom. Tunge gardiner dekker for sollyset, og varmen slår mot delegasjonen.

Det bor 25 kvinner og to barn i huset, og den ene av kvinnene har et spedbarn på armen. Det lille barnet er knapt ett år, og den lille jenta har fletter i håret.

- Jeg vil gå på skole og få et vanlig liv, sier en jente på 18 år, som vil være anonym. Hun ser ned i bakken når hun snakker.

Utviklingsminister Erik Solheim tok seg god tid til å snakke med jentene på hjemmet i Abuja.

- Vi må åpent snakke om at det er mange nigerianske prostituerte i Norge. Denne gruppen er mye større enn den norske gruppen prostituerte. Dette kan vi gjøre noe med, sier han til NA24.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere