*Nettavisen* Økonomi.

Gir Odin skylden for bot på 220 millioner

Foto: (Kjell-Ivar Myhr)

Som ikke må betales.

05.03.13 12:10

Konkurransetilsynet har nå fattet endelig vedtak i asfaltsaken. Veidekke får et gebyr på 220 millioner kroner og NCC et gebyr på 140 millioner kroner for ulovlig samarbeid i perioden 2005–2008.

Men selv om Veidekke har fått det klart største gebyret, slipper de i sin helhet å betale. Årsaken er at de kom til Konkurransetlsynet med opplysninger før saken ble avdekket. Og skylden legger de på en tidligere ansatt.

- Vi beklager at det i selskapet har forekommet brudd på konkurranseloven. Samtidig er vi tilfreds med at Konkurransetilsynets vedtak viser at lovbruddet ikke er et utslag av en ukultur i selskapet. Etterforskningen har bekreftet at det er én person som alene står bak ulovlighetene, og vedkommende er ikke lenger ansatt i selskapet, sier konsernsjef Terje R. Venold.

Veidekkes kommunikasjonsdirektør Kai Krüger Henriksen bekrefter overfor Nettavisen NA24 at den tidligere ansatte de peker ut er den tidligere distriktslederen i Kolo Veidekke, Odin Tomas Kringen.

- Mistet en kontrakt
Kringen vakte oppsikt da han stod frem på NRK og fortalte om ulovlig prissamarbeid i asfaltbransjen. På NRK Dagsrevyen fortalte Kringen at Kolo Veidekke og konkurrenten NCC i årevis hadde samarbeidet ulovlig om offentlige asfaltanbud. Prissamarbeidet kan ha kostet staten og norske skattebetalere flere titalls millioner kroner.

- Vi registrerer vi er tilfreds med at saken går mot slutten, sier Henriksen.

Han sier at de ikke har regnet på hvor mye saken har kostet Veidekke, og at de heller ikke vil gjøre det. Men saken har gitt konsekvenser for selskapet.

- I fjor så ble vi utestengt fra en asfaltkontrakt i Trøndelag, og det er aldri bra for et omdømme å ha en slik sak liggende, sier han

- Dette er et spill
Odin Kringen selv mener at Veidekke bruker han som en syndebukk i saken, og peker på at det har vært flere involverte.

- Dette er et spill mellom Veidekke og Konkurransetilsynet. Lempning kan da vel ikke gi ubegrenset frihet for melder. Det må vel være noen klare krav til melder, sier han til Nettavisen NA24.

Kringen sier at dersom man ser på det opprinnelige varselet fra Konkurransetilsynet så avdekkes det grove brudd på konkurranseloven i andre distrikt i Kolo Veidekke enn Trøndelag.

Han peker på følgende punkt for året 2007: NCC vant kontrakt 01 i Nordmøre og Romsdal (distrikt 42).

Denne kontrakten sier Kringen at han ikke har hatt noe ansvar for i Kolo Veidekke. Men Kringen har fortalt at han var mellommann mellom NCC i Trøndelag og Kolo Veidekke på Møre. Noe som også skal være bevist gjennom beslag.

Kringen peker også på det samme har skjedd ved andre kontrakter inngått på Nordmøre.

Dette avviser Veidekke.

- Nå har Konkurransetilsynet har konkludert med at det er ett sted det har skjedd, og det er Trøndelag. Det gjaldt også kun en person og det var herr Kringen. Så får han påstå dette så lenge han vil, men det er feil. Han har tatt saken to ganger opp i retten og tapt på alle punkter, sier Henriksen.

Kritiske til dekning
NRKs dekning vakte stor oppmerksomhet.

- Det som ikke ble sagt i Dagsrevyen var at NRKs hovedkilde, Odin Kringen, ikke var en varsler, men tvert i mot selve skurken og den som hadde vært drivende kraft i ulovlighetene og fått sparken for det. Og at selskapet selv, et helt år før Dagsrevyreportasjen, selv hadde meldt fra til Konkurransetilsynet og bedt om å bli etterforsket, skre VGs tidligere sjefredaktør Bernt Olufsen.

En annen som også gikk hardt ut mot NRKs deklning er Nettavisen-blogger Elin Ørjasæter.

- Eldgammelt nytt ble fremstilt som NRKs avsløring av prissamarbeid der Veidekke var den store skurken. Kringen ble fremstilt som varsleren som ønsket å si fra. Riktignok ble ordet arbeidskonflikt og konkurransetilsyn nevnt, men først mot slutten av innslagene, skrev hun da hun jobbet i E24.

Ørjasæter stilte også spørsmål ved rettferdigheten i at Veidekke skulle slippe å betale boten.

- I denne saken burde ingen vært helt frikjent, heller ikke Veidekke. Det skal svi å være sløv. Særlig når man er størst i et marked, der konkurrentsamarbeid er en evig aktuell risiko.

NRK ble klaget inn til Pressens faglige utvalg av Veidekke, der det ble konkludert med at de ikke brøt god presseskikk.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag