NA24.no

Gir opp asylfeiden med Russland – bygger 200 meter langt gjerde


Et 200 meter langt gjerde skal reises ved grensestasjonen ved Storskog. Justisminister Anders Anundsen (Frp)  kaller det et «sikkerhetsgjerde» og sier hensikten er å styrke kontrollen med Schengens yttergrense mot Russland. Her sammen med innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp).
Et 200 meter langt gjerde skal reises ved grensestasjonen ved Storskog. Justisminister Anders Anundsen (Frp)  kaller det et «sikkerhetsgjerde» og sier hensikten er å styrke kontrollen med Schengens yttergrense mot Russland. Her sammen med innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp). Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Regjeringen snur og vil likevel behandle sakene til asylsøkere som kom over Storskog med russisk engangsvisum. Samtidig skal et 200 meter langt gjerde reises ved grensestasjonen.

Justisminister Anders Anundsen (Frp) kaller det et «sikkerhetsgjerde» og sier hensikten er å styrke kontrollen med Schengens yttergrense mot Russland.

– Hendelser den siste tid har vist viktigheten av å vite med sikkerhet hvem som befinner seg både i Norge og i Schengen, sier han.

I tillegg til gjerdet skal en port oppføres ved Storskog. Ifølge Anundsen vil ikke gjerdet «i en normalsituasjon» utgjøre en merkbar forskjell for dem som passerer grensen.

– Trafikken skal flyte som normalt, poengterer han.

– Ingen sammenheng

Meldingen om sikkerhetsgjerdet kom kort tid etter at NTB kunne melde om en ny og endret Storskog-praksis som følge av fastlåste forhandlinger med Russland om asylsøkere med engangsvisum.

– Men det er ingen sammenheng mellom de to sakene, får NTB opplyst av departementet.

Russiske myndigheter fastholder at de nekter å ta imot asylsøkere med engangsvisum, enten dette har utløpt eller ikke. Synspunktet ble senest framført på et møte i Moskva 13. april.

– Vi har ikke myndighet eller virkemidler til å tvinge andre land til å ta tilbake asylsøkere. Derfor setter vi nå en sluttstrek, sier innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) til NTB.

Vil realitetsbehandle

Listhaug erkjenner at det ikke er mulig å sende asylsøkerne tilbake til Russland, slik regjeringens omstridte instruks til utlendingsmyndighetene åpnet for i fjor.

– Vi skulle gjerne fått til flere returer, men vi må forholde oss til at Russland ikke aksepterer returer av personer med engangsvisum, sier Listhaug.

Hun understreker at fredagens beslutning ikke innebærer at alle vil få opphold, snarere at sakene skal realitetsbehandles av norske utlendingsmyndigheter.

– De som ikke får opphold skal returneres til sine hjemland. Mange kommer fra land hvor avslagsprosenten er høy, sier Listhaug.

Går tregt

Justisministeren erkjenner at det tar «lengre tid enn ønskelig» å returnere asylsøkere med oppholdstillatelse eller multivisum til Russland. Til nå er 260 sendt tilbake til Russland, mens 190 er returnert til sitt opprinnelsesland.

Det er kun en liten andel av de om lag 5.400 asylsøkerne som kom via Storskog i fjor.

– Det viktigste er at tilstrømningen fra Russland har stoppet opp. Det har ikke kommet asylsøkere over Storskog grensepasseringssted siden 29. november i fjor, sier Listhaug.

Hun har regnet ut at dersom tilstrømmingen fra Russland hadde fortsatt på samme nivå som i fjor høst, kunne det ha kommet opp imot 20.000 asylsøkere på de 20 ukene som har gått siden november.

– Dette viser at både lovendringer, instrukser og dialogen med Russland har vært viktig og nødvendig, sier Listhaug. (©NTB)

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere