Gå til sidens hovedinnhold

Gir opp bolighåpet

Til og med optimistene blant eiendomsmeglerne har snudd.

- Finanskrisen har gjort at vi ikke lenger tror på nullvekst, men en nedgang, sier Christian Dreyer, leder av Norges Eiendomsmeglerforbund, til NA24.

NA24 – din næringslivsavis

I dag la eiendomsbransjen fram statistikken for september. Den viser at prisene sank med 1,7 prosent i september og er nå 4,5 prosent lavere enn i september 2007.

Nå faller også prisene over hele Norge:

  • I Bergen falt boligprisene med tre prosent den siste måneden. Les mer her.
  • Trondheim opplever også et kraftig prisfall. Les mer her.
  • Nå opplever også Rogaland prisfall, etter en kraftig vekst. Les mer her

Snur omsider
Dreyer og eiendomsmeglerforbundet spådde en svak oppgang for boligmarkedet i Norge ved inngangen av året, og har helt til i dag tviholdt på nullvekst, etter at boligmarkedet ble svakere og svakere fram mot sommeren. Dermed har de siste optimistene i Norge snudd i oppfatningen om hvordan boligmarkedet i Norge er for tiden.

- Nå har til og med de største optimistene snudd?

- He he, jeg vet ikke riktig hva jeg skal si til det. De siste ti årene har vi alltid ligget under i våre anslag om prisveksten enn det markedet har vist. Nå har vi altså vært mer optimistiske enn markedet i ett av de siste ti årene, sier Dreyer, som er svært forsiktig med å spå.

Trodde på bedre tall
Dreyer innrømmer at han hadde trodd at høsten skulle vært mer positiv enn tallene viser.

- Jeg har hadde trodd at prisene ville stabilisere seg, og at høsten ville vært positiv. Effektene av finanskrisen har gjort at det tar lengre tid før vi kommer dit, medgir Dreyer i dag, som sier at trenden nå viser klart at det blir et prisfall for 2008 sett under ett.

Frykten råder
Han er ikke i tvil om at frykten fortsatt råder i markedet.

- Frykten er absolutt til stede, og i den siste tiden under finanskrisen har den bare økt. Vi vet jo at krisen kommer til Norge, men man må huske på at Norge er blant landene i verden som står best rustet til å møte krisen, sier Dreyer.

Likevel peker Dreyer på et par lyspunkter når det gjelder boligmarkedet.

- Vi vet at rentetoppen hos Gjedrem snart er nådd, selv om bankrentene nå trekkes opp av finanskrisen. Økonomien i Norge er generelt bra. I tillegg er det full stopp i byggingen av nyboliger. Det vil også slå inn på markedet på litt sikt. Dermed blir nok boligmarkedet litt bedre mår vi kommer ut i 2009, mener Dreyer.

Venter fall
Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i First Securities, tror boligprisene kan falle ytterligere.

- Jeg tror prisene på boliger kan falle fem prosent til neste sommer, men dersom de faller like raskt som nå, vil vi se et prisfall på ti prosent. Farten kan nok dempe seg litt, men på den annen side blir finanssektoren mer forsiktige og renten øker. Det er fare for at prisene vil falle mer, fordi de har steget så mye årene i forveien - både i forhold til inntektene til folk og i forhold til byggekostnadene, sier Andreassen til NA24.

Enormt lager
Lageret av boliger til salgs er nå historisk høyt. Hele 20 829 boliger lå til salgs på finn i september. Det er det desidert høyeste tallet siden november 2002.

Likevel mener Dreyer det er positivt at det fremdeles blir solgt boliger, selv om omsetningen i Norge har gått kraftig ned fra september i fjor til september i år.

I fjor ble det solgt 5444 boliger denne måneden, mens tallet i år er 5047. Det er en nedgang på 7.3 prosent.

- Holder volumet
For leiligheter er formidlingen barbert kraftig, hele 12,4 prosent færre leiligheter ble solgt i september i år i forhold til samme måned i fjor.

- Den positive nyheten er at vi holder volumet, selv om vi ser en liten nedgang, sier Dreyer.

En av forklaringene kan ifølge Dreyer være at boligselgerne nå har innsett at markedet har falt, og dermed justert prisen ned. Da blir boligene solgt, påpeker Dreyer.

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot