Gå til sidens hovedinnhold

Gir råtassene skylden

Utbygger gir ettromsbaronene skylden for ny boligpolitikk.

Boligbyggeren Veidekke hevder enkelte råtasser har bygget leiligheter med elendig kvalitet. De gir ettromsbaronene skylden for at politikerne nå vil sette en stopper for knøttsmå krypinn.

- Jeg kan ikke se at Veidekke Eiendom har bygget et eneste prosjekt med dårlig bokvalitet, men jeg ser at det har blitt bygget, sier Roar Foss, sjef i Veidekke Eiendom Østlandet til NA24.

NA24 - din næringslivsavis

Han viser til at enkelte små aktører har fått svære overskrifter i mediene på å bygge smått.

- Det opphetede markedet de siste årene har gjort at noen har spekulert i leilighetsprosjekter med ekstremt små leiligheter, leiligheter på 20 kvadratmeter og mindre. Jeg synes heller ikke det er fint, men jeg tror de dør av seg selv. Politikere skal være forsiktige med å bruke denne typen ekstremoppslag som grunnlag for boligpolitikk over tid. Det holder ikke, påpeker Foss.

LES MER OM ETTROMSBARONER: Vil stoppe knøttsmå krypinn

- Ungdom i sentrum
Politikerne er grunnleggende enige om at de vil ha familier i sentrum. Det skaper trygge bomiljøer, mener politikerne, og vil derfor sørge for at nok nye store leiligheter bygges i indre Oslo. Men bystyrets forslag får strykkarakter hos entreprenøren.

- Vi er grunnleggende skeptiske til at byrådet prøver å styre befolkningssammensetningen. I indre bydeler er det snakk om unge mennesker. Unge mennesker trenger ikke store leiligheter. De eneste som vil ha store leiligheter er de rike, og de kommer til å befolke kyststripen. Du kan ikke tvinge barnefamilier til å bo på Sagene. Når du får barn vil du bo i rekkehus, mener Foss. Med kyststripen menes Fjordbyen.

Byrådets forslag er at 50 prosent av leilighetene er i størrelse 35-75 kvadratmeter og 40 prosent av leilighetene er over 70 kvadratmeter.

Bystyret, derimot, opererer med tre kategorier. Små leiligheter er på 40-50 kvadratmeter. Dette skal gjelde 20 prosent av byggemassen. Middels leiligheter skal være på 50-75 kvadratmeter. Dette skal gjelde 30 prosent av byggemassen. Store leiligheter er på over 80 kvadratmeter. Dette skal gjelde 50 prosent av leilighetene.

LES OGSÅ: - Nye regler vil gi boligkrise

«Bokollektivloven»
Forslaget fra bystyret Foss kaller «bokollektivloven».

- Det er dette jeg kaller bokollektivloven. Vi fikk komme med innspill til et forslag. Det ga vi 11.08.2005. Etter det har vi ikke hørt noe før du ringte. Det viser hvor interessert politikerne er i å høre bransjens synspunkter, sier Foss.

Han sier han kan leve med forslaget fra byråd Merete Agerbak-Jensen, det vil si byrådets forslag, men at bystyrets forslag ikke er egnet for boligutvikling.

- Byrådets forslag er gjennomtenkt og bredt. Det kan vi leve med. Men bystyrets forslag kaller jeg bare for bokollektivloven. 50 prosent av leilighetene over 80 kvadratmeter innenfor Ring 3, det går ikke an. De leilighetene blir så dyre at unge mennesker ikke har råd til å kjøpe dem. Derfor kaller jeg den bokollektivloven, fordi den tvinger folk til å bo i kollektiv, sier Foss.

- Råtassen stopper opp
På de aller minste leilighetene har det begynt å butte. Det mener Foss er et bevis på at markedet klarer å regulere seg selv.

- Markedet skjønner en del ting. Vi ser at de knøttsmå leilighetene ikke går lenger. De selges til underpris. Det gikk i et brennhett marked, men det er rentemakerne og politikerne som vil ha dette markedet. Råtassene stopper seg selv opp, når markedet sier stopp, sier Foss.

Reklame

Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk