NA24.no

Gir skattelette til utlendinger på korte kontrakter


VIL FORENKLE SKATTESYSTEMET: Finansminister Siv Jensen vil forenkle skattesystemet for utenlandske arbeidstakere på kort opphold i Norge.
VIL FORENKLE SKATTESYSTEMET: Finansminister Siv Jensen vil forenkle skattesystemet for utenlandske arbeidstakere på kort opphold i Norge. Foto: Tore Meek (NTB scanpix)
En ny skatteordning for utenlandske arbeidstakere på kort opphold vil føre til en skattelette på 50 millioner kroner for denne gruppa.

(frifagbevegelse.no) Et av forslagene finansminister Siv Jensen (Frp) hadde med seg da hun la fram revidert budsjett tirsdag, var en forenkling av skattesystemet for utenlandske arbeidstakere på kort opphold. Forenklingen innebærer at disse arbeidstakerne får en samlet skattelette på 50 millioner kroner.

Den nye skatteordningen innebærer at de utenlandske arbeidstakerne betaler 25 prosent skatt av det de tjener, men får ikke rett til fradrag i ligningen. Dette kalles kildeskatt. De utenlandske arbeidstakerne slipper også å levere skattemelding (selvangivelse) til Norge.

Les også: Nå må du skatte av bonuspoeng på jobbreiser

Skatteetaten har lenge villet innføre en slik ordning. Skattelegging av utenlandske arbeidstakere på kort opphold er svært arbeidskrevende og inneholder ofte feil.

BJØRNSTAD: Sjeføkonom i LO, Roger Bjørnstad.

Saken var ute på høring for et år siden, og da støttet LO formålet med å innføre et slik skattesystem, men allerede da advarte LO mot at skattenivået ikke måtte bli for lavt.

– Når regjeringen anslår at det er et inntektstap på 50 millioner kroner, betyr det en skattelette for utenlandske arbeidere på korte opphold i Norge. Vi er redd for at dette vil gi utenlandske arbeidstakere en konkurransefordel i forhold til de norske, sier sjeføkonom i LO, Roger Bjørnstad i en kommentar.

Les denne kommentaren: Stramt fra regjeringen

Men han understreker at det er positivt å forenkle systemet slik at utenlandske arbeidstakere slipper å fylle ut norsk skattemelding etter at de har reist fra landet.

Nestleder i Rødt, Marie Sneve Martinussen, mener forslaget gir et skatteinsentiv til å bruke utenlandske arbeidstakere på kort opphold. Hun mener at dette vil fremme å bruke utenlandske bemanningsbyråer.

– Satsen er altfor lav, sier Martinussen.

Arbeidstakere med inntekt over 600.000 kroner er ikke med i ordningen. Departementet mener det vil føre til en svært gunstig beskatning for denne gruppen.

NHO argumenterer i sitt høringssvar for at også de høytlønte må omfattes av ordningen med kildeskatt. Arbeidsgiverne ønsker en enda lavere skattesats enn 25 prosent. De mener at en skatt på mellom 22 og 25 prosent er passe.

(ANB)

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere