*Nettavisen* Økonomi.

Girer opp børs i turbulent marked

Uroen på børsen hindrer ikke Oljefondet fra å spytte mer penger i aksjer.

04.03.08 16:00

Oljefondet trosser urolig aksjemarkedet og trusler om nedgangstider og girer opp i aksjer. På oppdrag fra Finansdepartementet skal fondet øke aksjeinvesteringene fra 40 til 60 prosent den nærmeste tiden.

NA24 - din næringslivsavis

- Vi har fått endrede retningslinjer det siste halve året. Vi faser inn en økt andel aksjer fra 40 prosent til 60 prosent. Vi er omtrent halvveis i innfasingen og har nesten 7.000 selskaper i vår portefølje, sier administrerende direktør i Norges Bank Investment Management Yngve Slyngstad.

- Uro trenger ikke være dårlig
Oljefondet, som i dag er på 2.019 milliarder kroner, er fordelt på investeringer i aksjemarkedet og rentemarkedet.

Aksjeporteføljen var ved utgangen av 2007 på 960 milliarder kroner mens renteporteføljen var på 1.060 milliarder kroner. Og mer penger skal trekkes ut fra rente og plasseres i aksjer.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Nyhetskanalen

- Hvor lurt er det å øke aksjeinvesteringene nå som markedet er så urolig?

- Vi har en langsiktig horisont. At det er uro i markedet betyr ikke nødvendigvis at det er noe dårlig tid å kjøpe på, svarer Slyngstad på spørsmål fra NA24.

Totalt kastet fondet av seg 4,3 prosent i fjor. Aksjeavkastningen var den dårligste på seks år.

- Press i markedet
- 90 prosent av de tapene kommer fra eksterne investeringer i pantobligasjoner i USA. 0,7 prosent er investert i subprimeaksjer, og dette står for under 10 prosent av tapet, sier Slyngstad.

Men aksjeavkastningen var likevel på 6,8 prosent, mens renteporteføljen kun kastet av seg 3 prosent i fjor. Også hvis vi ser på snittet for de siste ti årene, har aksjeporteføljen gitt noe mer avkastning enn renteporteføljen.

- Hvordan ser det ut for 2008?

- Rentemarkedet har vært utsatt for betydelig press de siste månedene. Dette ser ut til å prege utsiktene fremover, sier Slyngstad.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.