Gå til sidens hovedinnhold

Giske kastrerer lederlønningene

I tillegg skal flere selskaper selges. Trond Giske letter på sløret.

Fredag legger næringsminister Trond Giske frem den nye eierskapsmeldingen.

Her kommer det frem at lederlønningene i selskaper hvor staten er medeier får nye begrensninger.

Retningslinjene for lederlønn og pensjonsytelser strammes inn. Pensjonsytelser basert på et pensjonsgrunnlag på over 12 G skal ytes som innskuddspensjon begrenset til 30 prosent av fastlønnen utover 12 G.

- Utviklingen i lederlønningene har ikke vært slik regjeringen ønsker, sier Trond Giske.

Her kommer det også frem at staten vil selge seg ut av SAS, Entra Eiendom og det maritime bygg- og anlegsselskapet Secora.

Samtidig vil de be om fullmakt til å å gjennomføre emisjoner i Kongsberg Gruppen og Yara. De vil imidlertid ikke gjøre endringer i eierskapet sitt.

Det blir ingen andre store endringer i regjerings eierskapspolitikk, noe som vil medføre at linjen med aktivt eierskap skal fortsette. Det samme skal også eksponeringen mot børsnoterte selskaper.

Blogger Ole Eikeland meldte før Giske talte fredag at Norge bør selge seg ut av flyselskapet SAS, oppdrettselskapet Cermaq og eiendomsselskapet Entra. Giske er klar på at han ikke vil ha et stort statlig eierfond, som investerer i store børsnoterte selskaper. Dette har Eikeland og LO tatt til orde for. Han vil at statlige milliarder skal gå inn i såkornfond. Det skal videre åpnes for at staten kan være langsiktig eier i selskapene i såkornfondene.

Les Eikelands kommentar her

Varslet salg
Det har i lang tid vært spekulert i at Norge skal være villige til å selge seg ut av SAS - kun få år etter at regjeringen faktisk flagget interesse for å kjøpe seg opp.

Det var i forbindelse med et valg i Sverige at Fredrik Reinfeldt fra partiet Moderatene annonserte at han som statsminister ville starte et omfattende privatiseringsprogram. Dette innebar blant annet salg av den svenske statens eierandeler i SAS.

Dette førte så til at de danske partiene Venstre og De Konservative kort tid etter meldte at de ville selge SAS-aksjene dersom de fikk makten.

Her hjemme sa imidlertid sentrale politikere både i SV og Arbeiderpartiet at den norske staten skulle kjøpe seg opp i SAS hvis svenskene og danskene gjorde alvor av sine planer om å selge de statlige aksjene.

- Vårt mål er å opprettholde SAS som i dag, og den norske stat skal beholde sitt eierskap. Det er uaktuelt å selge, sa Stoltenberg til Dagsavisen.

Hensynet til arbeidsplasser og distriktspolitikk ble nevnt som begrunnelser. Frp og Høyre åpnet imidlertid opp for at staten skulle selge seg ned.

Svenskene og danskene ville ikke selge dersom Norge skulle kjøpe seg opp.

Men allerede i februar i fjor åpnet Giske opp for et salg av flyselskapet.

Les mer: Trond Giske vil selge SAS

Myndighetene i Norge, Sverige og Danmark eier rundt halvparten av aksjene i det skandinaviske flyselskapet med vel 15.000 ansatte.

Statlig kapitalist
I Norge er staten den største kapitalisten av alle.

I Oljefondet har staten lastet inn over 3.000 milliarder kroner. I tillegg til dette sitter staten med Folketrygdfondet og ulike fondsordninger. Det er dermed ikke merkelig at det foregår en stor debatt om hvor mye staten skal involvere seg i næringslivet.

Det er noen eksempler som har løftet frem debatten den siste tiden. Aftenposten har hatt en serie med artikler hvor det slås fast at IT-drømmen på den gamle flyplassen på Fornebu, har blitt kun en drøm. NA24 har samtidig skrevet at statens investering i Aker Solutions er og blir et gigantisk tapsprosjekt. Tre år etter at den rødgrønne regjeringen puttet 4,8 milliarder inn i det Røkke-kontrollerte selskapet, er papirtapet fortsatt på anseelige 1,1 mllliarder kroner. Analytiiker-smådommer NA24 har hentet inn, viser at det kan ta år før staten er i pluss med sin investering.

Reklame

Lansert i dag: Dette er det eneste stedet du får tak i Ultraboost 21

Kommentarer til denne saken