*Nettavisen* Økonomi.

Giske krever svar på hvor Jensen vil kutte

Siv Jensen beskriver forskjellen i oljepengebruk mellom regjeringens budsjetter og Aps alternative budsjetter som marginal og knapt merkbar. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

Arbeiderpartiet krever å få vite hvor finansminister Siv Jensen (Frp) vil kutte for å innfri løfter om milliarder i nye skattekutt.

04.12.17 14:50

– Vi er blitt mer oljeavhengig enn noensinne. Nå er festen imidlertid over, sa Arbeiderpartiets finanspolitiske talsperson Trond Giske i finansdebatten på Stortinget mandag.

Han viste til at store utgifter til folketrygd, en aldrende befolkning og Forsvaret i årene som kommer, binder opp handlingsrommet.

– Med dette bildet har Frp gått til valg på 50 milliarder kroner i skattekutt. Hvor skal disse skattekuttpengene tas? Hvilke velferdsordninger skal skjæres ned, spurte Ap-nestlederen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Arbeiderpartiet krever å få vite hvor finansminister Siv Jensen (Frp) vil kutte for å innfri løfter om milliarder i nye skattekutt. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

– Marginal forskjell

Jensen beskrev forskjellen i oljepengebruk mellom regjeringens budsjetter og Aps alternative budsjetter som knapt merkbar.

– Frp tallfestet ikke 50 milliarder i skattekutt. Men det er helt riktig at Frp ønsker å fortsette å redusere skatter og avgifter, det ligger fast. Det står i grell kontrast til Aps løfte om å skjerpe skattene, sa hun.

Også SV mener det er dypt bekymringsfullt at «vi har en regjering som har vært umettelig i å spise av framtidas handlingsrom».

Ap-leder Jonas Gahr Støre viste til fire store utfordringer han mener Ap prioriterer høyere enn regjeringen: å få flere i jobb, stans i frafallet i skolen, bedre omsorg for stadig flere eldre og reduksjon i klimautslippene i tråd med Norges forpliktelser.

Les også: Giske ber velgerne glemme skatteøkning på 15 milliarder

– Annen måte

Statsminister Erna Solberg (H) viste imidlertid til at regjeringen tar tak i de store utfordringene. Neste år fullføres skattereformen, og budsjettavtalen styrker rammevilkårene for gründere, sa hun.

Solberg etterlyste en debatt som handler om mer enn hvilke tiltak som burde fått noen millioner ekstra på statsbudsjettet.

– Det er også mulig å få store resultater både gjennom små beløp, men også gjennom å gjøre ting på en annen måte, sa hun.

Klikk på bildet for å forstørre.

Statsminister Erna Solberg.

Statsministeren brukte aktivitetsplikten for unge, arbeidstrening og kompetanse og regjeringens mye omtalte fraværsgrense for videregående skole som eksempler.

Les mer: SSB spår lavere boligpriser og dobling av renta

Sukkeravgift

Etter vel to ukers forhandlinger inngikk regjeringspartiene Høyre og Frp 22. november en avtale om neste års statsbudsjett med Venstre og KrF. En sukkeravgift på 2 milliarder måtte til for å få avtalen i havn, noe Senterpartiet i finansdebatten ristet på hodet av.

– Fullstendig uansvarlig, kalte Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum avgiften.

– Hva er grunnen til at Høyre bruker sin makt til å gjennomføre en avgiftsøkning på 83 prosent på vitaminbjørner, mens sjokoladekjeks får unntak? spurte han.

Høyres parlamentariske leder Trond Helleland erkjente at han ikke synes noe spesielt om avgiften, men at den er en del av et forlik han kan leve godt med.

Etterlyste begeistring

Også lærernormen som KrF presset gjennom i budsjettforhandlingene, har fått mye oppmerksomhet. Verken Høyre, regjeringspartner Frp eller samarbeidspartiet Venstre ville nemlig i utgangspunktet ha bemanningsnormen.

– Jeg synes det er litt manglende begeistring for en reform som vi vet kan bety så mye for så mange, sa KrF-lederen.

I en replikk til statsministeren ga han Solberg anledning til å uttrykke «en smule begeistring for den kanskje største utdanningspolitiske reformen i dette årtusen». Men regjeringssjefen jublet ikke.

– Jeg er mest opptatt av kvalitet og litt mindre av kvantitet. Det er litt av utfordringen med en bemanningsnorm, sa Solberg.

Les mer: Høyre fosser frem i ny måling - Ap raser

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.