Giske omfavner Kina

Nærings- og handelsminister Trond Giske er i Kina for å forhandle om en handelsavtale med Kina.

Nærings- og handelsminister Trond Giske er i Kina for å forhandle om en handelsavtale med Kina. Foto: (Nærings- og handelsdepartementet)

Norge kan bli det første landet i Europa med handelsavtale med kineserne.

13.01.10 13:32

Nærings- og handelsminister Trond Giske har satt en handelsavtale med Kina høyt på dagsorden. Han for tiden i Kina og møter representanter for de kinesiske myndighetene.

- Handelsavtaler dreier seg om arbeidsplasser. Derfor er dette viktig for regjeringen. En handelsavtale med Kina vil legge til rette for økt eksport av norske varer og tjenester, sier nærings- og handelsminister Trond Giske i en kommentar i en pressemelding.

I møter
Onsdag møtte han den kinesiske visehandelsministeren Yi Xiaozhun der et av de viktigste temaene var å få på plass en handelsavtale med Kina. Målet for begge parter er å nå frem med forhandlingene så raskt som mulig. Snart har forhandlingene på gått i to år totalt er seks forhandlingsrunder gjennomført. I en pressemelding opplyser Nærings- og handelsdepartementet at Norge kan bli det første landet i Europa som får på plass en handelsavtale med kineserne.

- En avtale vil gi bedre og mer forutsigbare vilkår for handel og eksport mellom Norge og Kina og legge grunnlag for at Norge kan ha fordeler av Kinas økonomiske fremgang, også på lang sikt, sier Giske.

- Viktig for økonomien
Departementet opplyser at handelen mellom Norge og Kina vokste i fjor til tross for en nedgang i den globale økonomien. Norge eksporterte varer til Kina for 13 milliarder kroner frem til desember i fjor. Det tilsvarer en oppgang på nærmere 40 prosent sammenlignet med 2008. Likevel var lekkasjen langt større. Importen av varer steg med 4,5 prosent til 30 milliarder kroner i samme periode.

- Kina har vært viktig for verdensøkonomien før og er tilbake som en økonomisk stormakt. Kina blir viktig for vår fremtid. En god og framtidsorientert handelsavtale er en av mine hovedprioriteringer og vil åpne nye muligheter for norsk næringsliv i Østen, sier Giske.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.