NA24.no

Giske stiller ikke som lederkandidat

Trond Giske kommer ikke til å ta opp kampen om ledervervet i Arbeiderpartiet. Her sammen med favoritten til overta lederjobben, Jonas Gahr Støre og Libe Rieber-Mohn.
Trond Giske kommer ikke til å ta opp kampen om ledervervet i Arbeiderpartiet. Her sammen med favoritten til overta lederjobben, Jonas Gahr Støre og Libe Rieber-Mohn. Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Trond Giske bekrefter at han ikke vil ta opp kampen om å bli ny leder for Arbeiderpartiet. Dermed ligger veien åpen for Jonas Gahr Støre.

– Det siste Arbeiderpartiet trenger nå, er en opprivende personstrid. Det er politikk og ikke posisjoner som må ha føringen framover, sier Trond Giske til TV 2 mandag kveld.

Bare timer tidligere hadde sentralstyret i Ap bestemt at det skal kalles inn til ekstraordinært landsmøte 14. juni, hvor eneste sak på dagsorden blir valg av ny leder etter Jens Stoltenberg. Giske ble i løpet av dagen blitt spurt av sin fylkesleder i Sør-Trøndelag, Eva Kristin Hansen, som også sitter i valgkomiteen, om han er en aktuell kandidat.

– Jeg har varslet valgkomiteen nå i kveld om at jeg ikke er en aktuell kandidat, sier Giske til Adresseavisen.

– Støre er utmerket

Giske selv avlyser dermed effektivt lederkampen mot sin desidert sterkeste rival før den i det hele tatt har begynt.

– Partiet har en utmerket kandidat, slår Giske fast med henvisning til mannen han selv mener er en åpenbar favoritt til å ta over ledervervet.

Støre var ikke umiddelbart tilgjengelig da NTB forsøkte å få hans kommentar til Giskes avklaring. Selv om han formelt selv ikke offentlig har svart på om han vil stille til valg, synes han nå som den eneste reelle lederkandidaten.

Ap-veteran Martin Kolberg skal lede valgkomiteen.

– I Arbeiderpartiet utpeker vi ikke ledere. Vi velger dem. Det blir mitt ansvar sammen med resten av komiteen å sørge for en god forankring for den som skal velges på landsmøtet i juni, sier Kolberg til NTB.

Venter med nestleder

Spørsmålet om hvem som følger i rekkene bak ham derimot, utsettes til det ordinære landsmøtet neste år. Partisekretær Raymond Johansen er ikke redd for at strategien vil skape en uavklart situasjon i Ap-toppen og åpne for en langvarig personstrid om nestlederverv og andre sentrale posisjoner.

Selv om valgene utsettes til 2015, vil spekulasjonene gå høyt i pressen. Trond Giske, Anniken Huitfeldt, Ingvild Kjerkol, Hadia Tajik og Helga Pedersen er navn som hyppigst trekkes fram.

Ingen av dem har til nå vært åpne om egne ambisjoner. Giske svarer ikke på spørsmål om han vil stille som nestlederkandidat.

Flere i partiet lufter imidlertid løsninger som kan åpne døren for flere samtidig, for eksempel ved å utvide ledelsen med en nestleder til. Det har skjedd flere ganger før i Aps historie og ville kunne bidra til å dempe konfliktnivået noe før landsmøtet.

Stoltenberg vemodig

Jens Stoltenberg varslet fredag at han trekker seg som leder i Arbeiderpartiet etter at han samme dag ble utnevnt til generalsekretær i NATO. Han kommer til å fortsette som partileder og parlamentarisk leder inntil videre, men slår fast at han vil være varsom med å uttale seg om sikkerhetspolitikk og andre spørsmål som kan knyttes til NATOs virksomhet.

På vei inn til sentralstyremøtet i partiet mandag morgen sa Stoltenberg at det har slått ham i helgen hvor mye han kommer til å savne Arbeiderpartiet.

– Det er vondt, nesten litt sårt, sa han til pressen utenfor møterommet i partilokalene i Folketeaterbygningen på Youngstorget.

Han føler seg trygg på at prosessen med å finne fram til nestledere og sammensetning av sentralstyret vil foregå «på en god måte». (©NTB)

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere