*Nettavisen* Økonomi.

Giskes advokatregning på 5,8 mill.

Foto: Holm, Morten (SCANPIX)

Statens omstridte Røkke-kjøp har kostet skjorta.

27.01.10 16:06

Da den meget omstridte Røkkeavtalen ble inngått, valgte næringsminister Dag Terje Andersen å ikke bruke eksterne advokater. Etter at striden med Røkke og Aker-systemet blusset opp for fullt i påsken i fjor, ble imidlertid advokatfirmaene Simonsen og Selmer hyret inn for å gå igjennom avtalen.

Statens advokatregning på Røkke-striden var da på 4,5 millioner kroner. Nå har takstameteret begynt å gå igjen.

Denne uken ble Kjell Inge Røkkes Aker og Næringsdepartementet enige om en tilleggsavtale til den opprinnelige kjøpsavtalen. Nå har imidlertid den nåværende næringsministeren, Trond Giske, valgt å bruke noen andre enn kun regjeringens egne advokater.

På spørsmål fra NA24 opplyser Mette Wikborg, ekspedisjonssjef i Eierskapsavdelingen, at det er «Advokatfirma Selmer har bistått departementet i arbeidet med å fremforhandle en tilleggsavtale». NA24 får videre opplyst at advokatregningen på bare tilleggsavtalen er på 1,3 millioner kroner. Advokatregningen på gjennomgangen av Røkke-avtalen kan imidlertid bli høyere, fordi Giske ikke har mottatt den endelige sluttfakturaen fra Selmer enda.

Uansett ser advokatregningen ut til å bli på 5,8 millioner kroner, for oppryddingen etter bråket om Røkke-avtalen.

Milliardene blåst bort
Prisen på det omstridte kjøpet av Kjell Inge Røkkes aksjer i Aker Solutions er dyrt. Nå, to og et halvt år etter avtalens inngåelse, ser Røkkes salg ut til å være intet annet enn en «gulltiming».

Staten brukte på sommeren 2007 4,8 milliarder kroner for å få en 30 prosents andel i selskapet Aker Holding. Her eier Røkke 60 prosent, mens de svenske Wallenbergene eier resten. Aker Holdning eier igjen en 40 prosents andel av Aker Solutions.

Siden daværende næringsminister Terje Andersen kastet pengene på bordet til Røkke, har verdien på Aker Solutions rast kraftig.

Hele selskapet verdsettes nå til 21,2 milliarder kroner, noe som priser Aker Holdnings eierandel til 8,45 milliarder kroner. Statens andel er dermed på 2,5 milliarder kroner.

Nåværende næringsminister Trond Giske kan altså konstatere at mannen han nå har tatt inn i varmen igjen, har gitt staten et verditap på 2,3 milliarder kroner.

Maktkamp
Like før påske i fjor ble det kjent at Aker ASA selger en rekke selskap og aksjer til Aker Solutions for rundt 2 milliarder kroner. Dette utløste en offentlig dragkamp som førte til at staten hyret inn ekspertise for å gjennomgå transaksjonenes juridiske og finansielle ekspertise.

Til slutt varslet Regjeringen at den bøyde av når de fikk en generalforsamling i Aker Solutions der alle aksjonærene kan stemme for eller imot strategien bak kjøpene. Berit Kjøll trakk seg etter den alvorlige bruduljen mellom Aker og Kjell Inge Røkke på den ene siden og næringsminister Sylvia Brustad på den andre siden.

Det skapte store reaksjoner da Kjøll på NRK sa at Røkke hadde lurt Jens Stoltenberg etter at Aker Solutions, som staten og Aker er storeiere i, kjøpte en rekke selskap fra nettopp Aker - uten at dette var blitt gjenstand for generalforsamlingsbehandling.

Regjeringen bøyer av når de får en generalforsamling i Aker Solutions der alle aksjonærene kan stemme for eller imot strategien bak kjøpene. Kjøpene er allerede gjennomført, og kan ikke uten videre reverseres. Staten har gjennom Aker Holding AS allerede stilt seg bak oppkjøpene.

Denne uken kom bekreftelsen på at Trond Giske har lagt striden med Kjell Inge Røkke og Aker-systemet død.

Les mer: Røkke inne i varmen igjen

Her finner du alle sakene om Røkkes omstridte finansfinte.

LES: Alt om Røkke-saken

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag