NA24.no

Gjødslet oppturen på børsen

Yara var igjen i skuddet. Det sendte børsen oppover.

Godværet var tilbake på Oslo Børs. Rett før helgen var ikke stemningen blant meglerbordene like lystig, men en oppgang i oljeprisen og sterke tungvektere sendte børsen oppover.

NA24 - din næringslivsavis

Hovedindeksen klarte igjen å snike seg over 400-poenggrensen og endte mandag med en oppgang på 1,69 prosent til 406,29 poeng.

Yara førte an
Det var de store selskapene som viste vei på Oslo Børs. Etter flere dager med solid nedgang bar det opp for Yara, Norsk Hydro, StatoilHydro og Telenor. Kunstgjødselsselskapet Yara var den sprekeste aksjen blant de største og ble løftet 6,15 prosent til 345 kroner. Ifølge Reuters svirrer det rykter om at Kina vil utvide en ekstraordinær eksporttoll på gjødsel.

Norsk Hydro viste også gode takter med en oppgang på 4,89 prosent til 64,40 kroner. Konkurrenten Alcoa er i samtaler om å kjøpe et smelteverk i Kina. Det amerikanske selskapet startet også dagen opp på børsen i New York.

StatoilHydro ble sendt oppover 2,14 prosent til 162,40 kroner etter at oljeprisen igjen beveger seg nordover. Kontraktene på et fat nordsjøolje med levering i september steg til 124,75 dollar per fat, men lå tidligere på dagen noe høyere.

Best av alle
Sevan Marine ble dagens vinner med en oppgang på 10,79 prosent til 53,90 kroner. Offshoreselskapet kunne melde at de har rettet problemene på den ene flytende produksjons- og lagringsenheten som installert i Nordsjøen, og kom samtidig med en oppdatering på de øvrige enhetene de er i besittelse av. Byggingen av den første boreriggen er i rute, samtidig som de har røpet litt rundt finansieringsplanene i forbindelse med byggingen av andre rigger.

Fullt så bra gikk det ikke med flyselskapene SAS og Norwegian. Etter en solid oppgang i forrige uke fikk flyaksjene unngjelde. Det skjedde etter at lavpriskjeden Ryanair varsler at de kan gå mot tap når året som ett oppsummeres. Fire tidligere og sittende direktører i British Airways vil bli tiltalt i forbindelse med pristriksing av billettprisene. Det sammen med Ryanair og nyheten om at Royal Bank of Scotlands salg av en britisk forsikringsavlegger kan gå vasken sendte børsene internasjonalt ned. Nye dårlige tillitstall fra Tyskland bidro heller ikke på stemningen.

SAS falt 6,22 prosent til 36,20 kroner, mens Norwegian ble sendt ned 4,31 prosent til 48,80 kroner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere