*Nettavisen* Økonomi.

Gjedrem overrasket alle

Norges Bank tok de fleste på senga på dagens rentemøte. Sjekk ekspertenes reaksjoner.

25.04.07 15:01

Sentralbanksjef Svein Gjedrem bestemte i dag å holde styringsrenten uendret.

NA24 - din næringslivsavis

Dermed er Norges Banks styringsrente inntil videre 4 prosent.

TV 2 Nyhetskanalen sendte direkte fra pressekonferansen etter rentemøtet.Se sendingen her.

Den siste rentehevingen fra Norges Bank kom 16. mars.

Styringsrenten, eller foliorenten, har blitt hevet gradvis fra bunnoteringen på 1,75 prosent i mars 2004. På forhånd ventet de fleste analytikere at styringsrenten ville bli hevet med «en kvarting».

- Utviklingen som anslått
Norges Bank skriver i pressemeldingen at den økonomiske utviklingen har vært om lag som anslått siden den pengepolitiske rapporten ble lagt fram i mars.

- Konsumprisveksten har vært noe høyere enn ventet, men økningen er særlig drevet av priser som svinger mye fra måned til måned. Konsumprisveksten er lavere enn inflasjonsmålet, men det er utsikter til at inflasjonen etter hvert vil stige. Den økonomiske utviklingen er sterk, men ny informasjon siden forrige rentemøte gir samlet sett ikke grunnlag for å avvike fra strategien som ble lagt fram i mars, heter det i meldingen.

- Klokt å holde på strategien
Sjeføkonom Jan Andreassen i Terra Securities holdt på forhånd en knapp på at Norges Bank ville holde uendret etter april-møtet. Og fikk rett.

- Jeg tror det var klokt å holde fast ved en fersk strategi. Spesielt når den informasjonen som har kommet via offentlig statistikk er noenlunde på linje med det Norges Bank spådde, sier Andreassen til NA24.

Samtidig sier han at det er grunn til å gi ros til Norges Bank for at de treffer ganske godt på inflasjonen og aktiviteten i inneværende år.

- Jeg tror det er et poeng for dem å vise at de holder stø kurs og at de ikke lar seg vippe av pinnen av inflasjonstallene. I tillegg tror jeg det er viktig for valutamarkedet. Det at de nå holder renten uendret, øker faktisk sannsynligheten for at de klarer å nå 5 prosent ved utgangen av året uten at kronen svinger til himmels, sier Andreassen til NA24.

Indikerte pause
DnB NOR Markets mente på forhånd at sannsynligheten for en renteheving var på omlag 60 prosent.

- Spenningen knyttet til dagens rentemøte ligger først og fremst i at Norges Bank i sin Pengepolitiske Rapport (PPR) publisert i mars indikerte en pause i rentehevingene i april, mens markedet og analytikerne vurderer utviklingen siden publiseringen av PPR som så sterk at en heving også i dag vil være fornuftig, skrev valutaanalytiker Mari Vattekar i DnB NOR Markets i sin morgenrapport onsdag.

Venter kronebevegelser
Uansett utfall i dag kan det bli bevegelser i markedet, tror analytikeren.

- Kronen har holdt seg svært stabil mot euro de siste dagene. Til tross for at en renteheving i stor grad er priset inn i rentemarkedet kan det se ut som at dette ikke fullt ut er reflektert i kronekursen, og en heving vil dermed trolig trekke kronen noe sterkere. Unnlater hovedstyret å heve renten i dag er imidlertid sannsynligheten for en kronesvekkelse meget stor, skrev Vattekar.

Hovedstyret i Norges Bank avholder neste rentemøte 30. mai.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag