NA24.no

Gjedrem strammer skruen

Sist oppdatert:
Dårlige nyheter til norske låntagere.

Sentralbanksjef Svein Gjedrem bestemte i dag å øke styringsrenten med 0,25 prosentpoeng.

NA24 - din næringslivsavis

Dermed er Norges Banks styringsrente 4,25 prosent.

TV 2 Nyhetskanalen sender direkte fra pressekonferansen etter rentemøtet.Se sendingen her.

Den siste rentehevingen fra Norges Bank kom 16. mars. Styringsrenten, eller foliorenten, har blitt hevet gradvis fra bunnoteringen på 1,75 prosent i mars 2004.

Har du boliglån kan du derfor om noen uker vente deg en hilsen fra banken din om at boliglånet blir dyrere.

I pressemeldingen som er sendt ut i forbindelse med rentemøtet skriver Norges Bank at høykonjunkturen og den sterke veksten i norsk økonomi fortsetter. Konsumprisveksten har variert noe de siste månedene, men samlet har prisveksten vært om lag som ventet. Den underliggende prisveksten anslås til mellom 1 og 1,5 prosent, skriver sentralbanken.

Videre skriver Norges Bank at kostnadsveksten tiltar som ventet og at utviklingen i samlet innenlandsk etterspørsel er sterk. Norges Bank har også lagt vekt på at husholdningenes forbruk øker mye.

- Sysselsettingen har økt noe mer enn ventet, mens arbeidsledigheten er om lag som anslått, skriver Norges Bank.

I forbindelse med dagens renteheving har Finansnæringens Hovedorganisasjon utarbeidet råd til lånekundene.

LES MER: Gode råd ved renteendringer

- Som ventet
- Det er som ventet en heving. Men Norges Bank signaliserer ikke noen heving av rentebanen i den kommende pengepolitiske rapporten i juni, sier seniorøkonom Ylva Søvik i Handelsbanken til NA24.

Hun tror det vil være nødvendig med høyere inflasjonstall fremover for at sentralbanken skal bli overbevist om en heving av rentebanen.

- Språket er mer forsiktig fordi inflasjonen har variert noe, sier Søvik til NA24.

Porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand Kapitalforvaltning var heller ikke overrasket i dag, men venter flere rentehevinger.

- Norges Bank kommer mest sannsynlig til å heve renten om en måned også - og kanskje indikere enda flere hevinger enn tidligere, sier Chen til NA24.

Veksten er sterkere enn det de har sett for seg, sier Chen og peker på at utviklingen i samlet innenlandsk etterspørsel er sterk. Særlig vokser husholdningenes forbruk mye, mens kostnadsveksten tiltar som ventet.

Norges Bank skriver at «..kapasitetsutnyttingen, produksjonen og sysselsettingen tiltatt markert det siste året, og det kan derfor ikke utelukkes at pris- og kostnadsveksten vil tilta raskere enn lagt til grunn».

- Vi synes kommentarene er veldig nøytrale og akkurat som forventet. Det er ikke mange kommentarer på sterkere vekst, men noen kommentarer på risikoen for et tiltagende prisbilde, sier Chen til NA24.

Var ikke i tvil
På forhånd ventet de fleste analytikere at styringsrenten i dag ville bli hevet med «en kvarting». I en ringerunde nyhetsbyrået Reuters gjennomførte på forhånd kom det frem at analytikerne denne gang ikke var i tvil om utfallet på rentemøtet. Syv av syv spurte økonomer svarte at de ventet at styringsrenten til Norges Bank øker med 0,25 prosentpoeng.

Fire av syv regner med at renten har steget til 5,25 prosent ved utgangen av året, mens de resterende tror renten da ligger på 5 blank. For forbrukeren betyr dette normalt sett at flertallet av økonomene venter at lånerenten vil ligge på 6,25 prosent ved utgangen av året.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere