NA24.no

Gjedrem vil ha lavere inntektsskatt

Foto: Solum, Stian Lysberg (Scanpix)
Sist oppdatert:
Men til gjengjeld hardere boligbeskatning. Det fremkom under sentralbanksjefens årstale.

Svein Gjedrem holdt torsdag sin 12. og siste årstale som sentralbanksjef, og tok til orde for å endre skattesystemet slik at skatt på inntekt kuttes, samtidig som boligbeskatningen økes.

Gjedrem mener bolig er beskattet for lavt og i tillegg tilfeldig i Norge. Dette fører til at nordmenn investerer for mye i bolig.

- For den enkelte er det vesentlig mer lønnsomt å investere i bolig enn å nedbetale gjeld eller investere i næring, sa Gjedrem.

Gjedrem sier verdien av boligkapitalen kan anslås til drøyt 4.500 milliarder kroner, mer enn halvannen gang oljefondet. En boligbeskatning mer på linje med andre land ville kunne gi ekstra skatteinntekt på rundt 35 milliarder kroner i året.

Skattekutt
Sentralbanksjefen sukrer boligpillen med å foreslå lavere skatt på inntekt.

- Eiendomsskatten gir grunnlag for å redusere skatten på alminnelig inntekt. Det koster 10 milliarder i redusert inntekt for staten å redusere satsen med en prosentenhet, mens det koster 6 milliareder å øke minstefradraget for lønn med 10.000 kroner. Satsen for skatt på alminnelig inntekt kan for eksempel reduseres fra 28 prosent til 26 prosent kombinert med at minstefradraget øker med 25.000 kroner. Et annet eksempel vil være å bruke provenyet til å ta bort formuesskatten og toppskatten. Da vil det fortsatt være litt igjen til å redusere skatten på alminnelig inntekt noe, sa Gjedrem.

Advarer mot boligboble
Som før advarer sentralbanken mot høye boligpriser:

- Også høye boligpriser og stor gjeld hos norske husholdninger gjør økonomien vår sårbar. Ute ble krisen utløst og forsterket av fall i boligprisene og nedbelåning. Norge har hatt sterkere vekst i boligpriser og folks gjeld enn flere av de landene som er hardest rammet.

- Bankkrisen i verden viser at kredittsykler og bobler i eiendomsmarkedet som sprekker, er en av de aller største utfordringene i den økonomiske politikken. De kan bygge seg opp over lang tid. De er vanskelige å se i sanntid, og selv etter at de har sprukket, er det tvil om årsakene. Fallet i priser kommer brått og blir dyrt, sa Gjedrem, og mente kravene til egenkapital og likviditet i norske banker bør være strammere enn dem man kan bli enige om internasjonalt.

- Økonomien vår er liten, med konsentrert risiko for bankene. Det er også viktig å samarbeide med de andre nordiske landene for å motvirke at deres banker i ly av mildere reguleringer aggressivt selger lån i Norge, sa han.

Må stramme inn
Han understreket behovet for innstramming i årene fremover.

- Når konjunkturene snur, slik de nå har gjort i Norge, skal statsbudsjettet etter boka strammes temmelig raskt til, sa han.

Gjedrem mener pengebruken over statsbudsjettet i 2012 eller senest i 2013 må være tilbake på handlingsregelen, som tilsier at man kan bruke 4 prosent av oljefondet over statsbudsjettet hvert år.

Han understreket at en overdrevet bruk av oljeinntektene vil gjøre svekke konkurranseevenen og ramme industirarbeidsplasser.

Han sa Norges Bank ikke kan ta ansvaret alene i årene fremover.

- Vi har bare ett virkemiddel, og renten alene er for grovkalibret, sa sentralbanksjefen.

- Ikke utvalgte
Gjedrem beskrev også en mild nedtur i Norge de siste par årene, sammenlignet med mange andre land.

Gjedrem advarte likevel mot en tro på at Norge er i en særstilling og immun mot kriser.

- Det er vi ikke. Det er farlig å tro at vi kan håndtere hver krise like godt. Vi er ikke utvalgte, sa han, og utdypet:

- Ser vi framover, kan vi ikke regne med at drivkreftene vil falle like heldig ut. Vi kan ikke vente fall i realrenten. Det skal mye til at eksportprisene igjen får et kraftig løft. Dessuten er vår økonomi blitt sårbar. Norsk arbeidskraft har aldri vært så dyr som den er nå. Norske virksomheter vil kunne stille bak i anbud og konkurranser når det nå er mye ledig kapasitet i andre land. Det har heller aldri vært mer lønnsomt å flytte virksomhet ut fra Norge.

Her finner du teksten til talen.

Her kan du se den på nett-TV.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere