NA24.no

Gjedrem vil kutte i sikkerhetsnettet

Sist oppdatert:
Sentralbanksjefen vil redusere sikkerheten til bankinnskuddet ditt.

BI I NYDALEN (NA24): Sentralbanksjef Svein Gjedrem varsler at Norges Bank vil ha en gjennomgang av sikringsfondsordningen i Bank-Norge. Et av forslagene innebærer et kraftig kutt i garantibeløpet til bankkundene.

NA24 - din næringslivsavis

Det kom frem på dagens foredrag i BI Nydalen.

I et brev som ble sendt fra Norges Bank til Finansdepartementet i dag foreslår Norges Bank flere omfattende endringer i regelverket om Bankenes sikringsfond. For forbrukerne er det spesielt punktet om garantibeløpet som er interessant.

- Sjenerøs ordning
Her foreslår nemlig Norges Bank å halvere beløpet som er sikret av fondet - fra to til en million kroner. Under foredraget i dag forsvarte Gjedrem beslutningen.

- Norge har en sjenerøs sikringsordning. Størrelsen på garanterte innskudd er 2 millioner kroner per innskyter per bank – vesentlig større enn det lovpålagte minstebeløpet i EU på 20 000 euro – eller om lag 160 000 kroner. I de andre nordiske landene har Danmark den høyeste grensen med om lag 325 000 (norske) kroner. I Storbritannia er grensen nylig satt opp til vel 350 000 kroner, og det er foreslått en ytterligere økning til om lag 500 000 kroner. Andre EU-land har stort sett lavere grenser.

- Naiv ordning
Gjedrem pekte videre på at ordningen er litt naiv og åpner for at bankene kan operere uten risiko - og at ordningen kan ha vært med på å øke renten.

- Siden 2007 har mange av filialene til utenlandske banker meldt seg på den norske ordningen for å øke sin innskuddsdekning her. Det er ikke helt tilfeldig. Den norske ordningen er nok litt naiv i sin utforming. Beløpsgrensen er som nevnt svært høy, og det har vært en periode uten medlemsavgift. Samtidig har kampen om innskudd hardnet til ute og hjemme, sier Gjedrem i sin tale.

Kundene må ta ansvar
-I Norge behøver selv ikke innskytere med svært store innskudd å vurdere hvor solid banken er. Vår innskuddsgarantiordning har hatt en fluepapireffekt, og med ordningen i ryggen har banker bydd opp renten på innskudd for å styrke sin likviditet. Det får etter hvert også virkning på utlånsrenten.

I tillegg til å halvere sikkerhetsnettet til norske bankkunder vil også Norges Bank gjøre følgende endringer:

  • Det innkreves alltid avgift fra medlemsbankene
  • Medlemsavgiften differensieres tydeligere etter bankenes risiko
  • Oppsigelsesfristen for frivillige medlemmer øker fra ett til to år
  • Filialer av utenlandske banker betaler så langt det er mulig medlemsavgift etter de samme regler som norske banker

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere