Gjedrems millionpensjon

Foto: (Scanpix)

Sentralbanksjef Svein Gjedrem kan lene seg tilbake på en millionpensjon når han går av.

01.04.09 15:33

Sentralbanksjef Svein Gjedrem har i år sittet i jobben i 10 år, og kan se tilbake på begivenhetsrike år. Men når han går av kan han også se frem til en gullkantet pensjon.

NA24 - din næringslivsavis

Ifølge årsrapporten til Norges Bank er pensjonen til Gjedrem verdt hele 9,2 millioner kroner. Full alderspensjon for sentralbanksjefen og visesentralbanksjefen utgjør 2/3 av den lønnen som til enhver tid er fastsatt for stillingen.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

I 2008 var lønnen til Gjedrem 1,6 millioner kroner. I tillegg hadde Gjedrem fri bil, fri telefon og fordel ved at Norges Bank dekket forsikringer for ham. Dette utgjorde tilsammen 122.000 kroner, slik at den totale lønnspakken er på litt over 1,7 millioner kroner. Lønnsveksten fra 2007 til 2008 var på 5,9 prosent, og det er Finansdepartementet som bestemmer lønnen til både Gjedrem og visesentralbanksjefen.

Pensjonen blir gjeldende fra sluttidspunkt, men ikke før man har fylt 65 år. Opptjeningstiden for full pensjon er 12 år, ifølge Norges Banks årsrapport.

Visesentralbanksjef Lasse Qvigstads pensjon er av aktuarer beregnet til å ha en verdi på 0,8 millioner kroner. Grunnen til den store forskjellen er at Qvigstad begynte i år, og Gjedrem har sittet i stolen i lang tid. For begge beregningene er det gjort fratrekk for samordning med folketrygden.

Gjedrem og visesentralbanksjefen har dermed langt bedre betingelser enn de andre ansatte i Norges Bank. Den generelle ordningen er at pensjonen utgjør 2/3 av lønnen på det tidspunktet man pensjonerer seg, og full pensjon blir opptjent først etter 30 års tjeneste.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.