NA24.no

Gjedrems store dag

Sist oppdatert:
Torsdag vendes blikket mot sentralbanksjefens årstale.

Torsdag kveld strømmer samfunnstoppene inn i bankpalasset til Norges Bank.

NA24 - din næringslivsavis

Det er klart for sentralbanksjefens historietime, det årlige ritualet hvor makteliten kommer for å høre sentralbanksjefens ord om tingenes tilstand. Økonomene venter ikke noen nyheter i form av signalskifte fra Norges Bank.

Men de forventer noen pekepinner.

Tror ikke på rentesignaler
- Jeg tror ikke det kommer noen signaler om pengepolitikken, men jeg tror han kommer til å advare om at dersom lønnsveksten blir for høy kan vi få høyere inflasjon i Norge. Men jeg tror ikke det kommer noen signaler om renten. Norges Bank vil vente og se hva som skjer, sier seniorøkonom Erik Bruce i Nordea til NA24.

Sjeføkonom Jan Andreassen i Landsbanki mener derimot at det vil komme klare rente-formaninger fra mannen med rentenøkkelen.

- Jeg tror han sterkt vil indikere at det ikke kommer noen rentekutt i år, budskapet vil derfor være at man ikke skal basere seg på det. Jeg tror han kutter renten likevel jeg da, uansett hva han sier. Men han kommer til å heve pekefingeren som han alltid gjør, sier Andreassen.

Han legger til at han i utgangspunktet er prinsipielt imot at Norges Bank kommer med rentesignaler i årstalen.

- Dette bør være en utdyping av faglig art. Men nå har det blitt en sedvane å komme med signaler, så det vil nok bli tolket i markedet, sier han.

Hovedbudskapet tror han likevel vil være at den internasjonale uroen vil bety mindre for norsk økonomi enn mange frykter.

Internasjonal uro
Storebrand-forvalter Olav Chen tror sentralbanksjefen vil si at toppen trolig er nådd vekstmessig i Norge, men at vi bare får etterlengtet lavere vekst

- Jeg tror Norges Bank vil påpeke veksturoen i utlandet som har forverret seg, spesielt i USA, men også i Japan, Europa og andre industriland, og at man fortsatt ikke ser lys i tunnelen i forhold til boligmarkedet i USA. Han vil nok også si noe om at kreditturoen er noe av det alvorligste vi har sett på lenge og at det ikke vil gå over med det første, sier Chen til NA24.

Boligmarkedet
I fjorårets tale «Økonomiske perspektiver», var Gjedrem klar i sin tale om boligmarkedet. Han pekte på at vi nå har vært gjennom den sterkeste og lengste oppgangsperioden man har sett i det norske boligmarkedet så langt man har statistikk, tilbake til 1819.- Boligmarkedet kan nå være preget av eufori, sa han. Gjedrem spådde også at man vil få «en periode med stagnasjon eller fall» i boligmarkedet. Det fikk han rett i.

- Han vil nok påpeke at toppen i boligmarkedet i Norge er nådd etter år med eufori, men at prisfall på 10-20 prosent ikke er noe krise, sier Chen.

I tillegg tror økonomen at Gjedrem vil si at renten i Norge er blitt normalisert, men at det er for tidlig å avskrive inflasjonsbekymringen, videre at kapasitetsutnyttelsen i Norge fortsatt er høy, at kronen har svekket seg og er svakere enn hva de tidligere hadde trodd.

Spareevnen
Nordmenns evne til å spare penger vil også komme opp, tror Chen.

- Han vil nok si at det er bekymringsverdig hvor lite av den økte inntekten hos husholdningene som spares. Spareraten er nå negativ første gang på svært lenge.

Chen tror i likhet med Erik Bruce i Nordea at Gjedrem vil rette pekefingeren mot vårens lønnsforhandlinger.

- Jeg tror han vil si at det er stor risiko for at lønnsveksten vil øke kraftig og svekke konkurranseevnen til Norge. Videre at AFP-løsningen ikke må bli såpass dårlig at det svekker bæreevnen til fremtidig norsk pensjonssystem, avslutter Chen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere