*Nettavisen* Økonomi.

Gjeld: 11.300.000. 000.000 dollar

Klarer du å lese dette tallet? Klikk her for å se hvor stor statsgjeld USA får.

I dag begynner høringen i kongressen der den amerikanske finansministeren Henry Paulson vil be om å få bruke 700 milliarder dollar til å stabilisere finansmarkedene.

NA24 – din næringslivsavis

Kostnadene knyttet til redningsplanen vil drive den amerikanske statsgjelden opp til formidable 11,3 billioner dollar, og muligens føre det amerikanske budsjettunderskuddet til over en billion dollar neste år. Dette vil skje hvis Paulson bruker hele beløpet neste år, noe som flere amerikanske økonomer forventer.

70 prosent av BNP i gjeld
USA sliter med enorme underskudd, og statsgjelden til USA vil dermed komme opp i over 70 prosent av bruttonasjonalprodukt (BNP). Dette er det høyeste nivået siden 1954, da amerikanerne fremdeles betalte ned gjelden fra utgiftene til Andre Verdenskrig.

- Dette er alarmerende nivåer gitt at vi ikke er involvert i noe som Den andre verdenskrig, sier Robert Bixby til Bloomberg.

Dette gjeldsnivået tilsvarer en gjeld på hele 37.000 dollar, rundt 205.000 kroner, per amerikaner. Til sammenligning er medianinntekten i USA på 50.233, ifølge nyhetsbyrået.

- Veldig negative
- Markedene er veldig, veldig negative på grunn av konsekvensene ved å øke underskuddet og gjeldsøkningen generelt. Utenlandske investorer kan miste lysten på amerikanske verdipapirer, sier Manfred Wolf, ved HVB America inc, et datterselskap til Tysklands nest største bank, til Bloomberg.

Den amerikanske statsgjelden, inkludert offentlige og statlige virksomheter, nådde i år rundt 9,6 billioner kroner, eller 68 prosent av BNP.

Markedet reagerte i går på nyheten om redningspakken med å sende dollaren ned i det bratteste fallet mot euro siden den europeiske valutaen ble innført i 1999. Flere analytikere mente at dollaren ville bli knust under vekten av den massive amerikanske statsgjelden.

Kan bli enda større
Michael Feroli, økonom ved JPMorgan Chase & Co i New York, sier at kombinasjonen av Paulsons plan, ytterligere statlige utgifter, og nedgangen i økonomien kan få budsjettunderskuddet til å svulme helt til 1,5 billioner dollar, tilsvarende 10 prosent av USAs BNP.

Håpet for amerikanske skattebetalere er at alle de råtne lånene den amerikanske finansministeren nå vil overta, er at verdien av de råtne lånene på sikt skal stige i verdi. Dermed kan den staten faktisk tjene på investeringen, slik som skjedde da myndighetene gikk inn i Chrysler i 1979.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.